Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 13.09.2021 14:30:06

Sedmerica Slovencev začenja letošnjo izvedbo lige prvakov

Profimedia
V torek se bo začel skupinski del nove sezone nogometne lige prvakov. V njej bo igralo kar sedem Slovencev, med katerimi bržčas najvišje merita Jan Oblak z madridskim Atleticom in Samir Handanović z milanskim Interjem. Glavni favoriti na papirju so sicer branilec naslova Chelsea, Bayern, PSG in Manchester City.

Kevin Kampl se bo z Leipzigom v skupini A meril kar z dvema od glavnih pretendentov za končno slavje, Paris Saint-Germainom, ki je senzacionalno svoje že tako bogate vrste med drugim okrepil z argentinskim velemojstrom Lionelom Messijem, in finalistom prejšnje sezone Manchester Cityjem, ki je prav tako bogato založeno ekipo oplemenitil še z Jackom Grealishem, za katerega je odštel več kot sto milijonov evrov. V tej skupini je še Brugge.

Jana Oblaka z madridskim Atleticom, nazadnje je v finalu lige prvakov igral 2015/16, prav tako čakajo zahtevni obračuni, v skupini B so namreč še angleški velikan Liverpool, ki je elitno evropsko tekmovanje nazadnje dobil v sezoni 2018/19, sedemkratni evropski prvak Milan, ki si želi na pota stare slave, in vedno neugodni Porto, ki je Evropo pokoril dvakrat.

Samir Handanović z milanskim Interjem, italijanskim prvakom in trikratnim evropskim prvakom, se bo v skupini D meril z rekorderjem po številu naslovov madridskim Realom, ki si s trenerjem Carlom Ancelottijem želi osvojiti 14. naslov v ligi prvakov. Ancelotti je sicer z madridskim klubom že slavil v sezoni 2013/14. Manj možnosti naj bi imela Šahtar Donjeck in Šerif Tiraspol z Lovrom Bizjakom.

Benjamina Verbiča s kijevskim Dinamom čakajo boji v skupini E, kjer sta glavna favorita Bayern, nazadnje evropski prvak 2019/20, in po novem "brezmessijevska" Barcelona, ki se je nazadnje naslova v ligi prvakov veselila 2014/15. Ob tem je tudi še Benfica, dvakratni evropski prvak v davnih šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

V skupini F se bo Josip Iličić z Atalanto, ki je v zadnjih letih pustila lep pečat tudi v tem tekmovanju, meril z zadnjim zmagovalcem evropske lige Villarrealom, angleškim velikanom Manchester Unitedom, ki je v svoje vrste vrnil portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda in si želi po sezoni 2007/08 spet do tega evropskega naslova, ter švicarsko zasedbo Young Boys.


V precej nepredvidljivi skupini G pa se bo v elitnem evropskem tekmovanju predstavil mladi slovenski napadalni up Benjamin Šeško, ki se bo s Salzburgom boril proti Lillu, Sevilli in Wolfsburgu.

Sicer pa sta tu še skupini C in H, v prvi so Sporting, Borussia Dortmund z izjemnim Norvežanom Erlingom Haalandom, Ajax in Bešiktaš, v drugi pa že omenjeni branilec naslova Chelsea, okrepljen še z belgijskim napadalcem Romelujem Lukakujem, Juventus z novim-starim strategom Massimilianom Allegrijem in brez Ronalda, Zenit St. Peterburg in Malmö.

Iz vsake skupine se bosta v osmino finala prebili po dve najboljši zasedbi iz vsake skupine, medtem ko bodo tretjeuvrščene igrale v tako imenovanem "play offu" evropske lige.

Skupinski del se bo končal 8. decembra, izločilni boji pa bodo od sredine februarja naprej. Finale bo v Sankt Peterburgu 28. maja. Kot običajno bodo klubi tudi finančno nagrajeni, uvrstitev v skupinski del je vsakemu prinesla po 15,64 milijona evrov. Zmaga v skupinskem delu prinese 2,8 milijona, remi pa 900.000 evrov. preboj v osmino finala prinese 9,6 milijona, v četrtfinale 10,6 milijona, polfinale pa 12,5 milijona evrov. Poraženec v finalu bo dobil 15,5 milijona, zmagovalec pa 20 milijonov evrov.

Sezona se bo začela v torek s tekmami, te bodo ob 18.45 in 21.00, Barcelona - Bayern München, Dinamo Kijev - Benfica, Young Boys Bern - Manchester United, Villarreal - Atalanta Bergamo, Sevilla - Salzburg, Lille - Wolfsburg, Chelsea - Zenit St. Peterburg in Malmö - Juventus.

V sredo bodo v 1. krogu še obračuni Manchester City - Leipzig, Brugge - PSG, Atletico Madrid - Porto, Liverpool - AC Milan, Bešiktaš - Borussia Dortmund, Sporting - Ajax, Šerif Tiraspol - Šahtar Donjeck in Inter Milano - Real Madrid.

Značke: nogomet, liga prvakov

Članki iz rubrike