oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

nu
nu
0 26.08.2021 19:25:53

Favorite je kar NESLO SKUPAJ! Žreb lige prvakov obljublja VEČ NORIH OBRAČUNOV

Profimedia
Na prelomu evropske in azijske celine so izžrebali skupine lige prvakov za sezono 2021/22.

Gala Uefin dogodek v Istanbulu se je začel z nagovorom predsednika evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina, ki je odlikoval zdravnike, ki so med tekmo evropskega prvenstva rešili življenje danskemu nogometašu Christianu Eriksenu, posebno odlikovanje pa so dobili tudi zdravnik reprezentance, fizioterapevt in kapetan Danske Simon Kjaer, ki je začel z oživljanjem.

ivanovic zreb psg
Profimedia


Pri plesu kroglic sta pomagala Branislav Ivanović in Michael Essien, nekdanja igralca evropskih prvakov iz Stamford Bridgea. Usoda je hotela, da so se favoriti - na veselje ali žalost - združevali v istih skupinah. Tako sta v isti skupini pristala Manchester City in PSG, tudi Atletico in Liverpool, pa Inter in Real, Bayern in Barcelona ter Chelsea in Juventus. Na drugi strani je denimo družba Lilla in Seville bolj spominjala na ligo Europa.

Skupina z najbolj zvenečimi imeni je skupina B z Atleticom, Liverpoolom, Portom in povratnikom v elitno družbo Milanom.

Dvaintrideset klubov je razdeljenih v osem skupin s po štirimi ekipami. Vsi zmagovalci in drugouvrščeni bodo po koncu skupinskega dela nadaljevali boj za naslov evropskega prvaka, osem tretjeuvrščenih pa se bo preselilo v končnico lige Europa.

Skupina A
Manchester City
PSG
RB Leipzig (Kevin Kampl)
Brugge

Skupina B
Atletico Madrid (Jan Oblak)
Liverpool
Porto
Milan

Skupina C
Sporting (Andraž Šporar)
Borussia Dortmund
Ajax
Bešiktaš

Skupina D
Inter (Samir Handanović)
Real Madrid
Šahtar
Šerif (Lovro Bizjak)

Skupina E
Bayern
Barcelona
Benfica
Dinamo Kijiv (Benjamin Verbič)

Skupina F
Villarreal
Manchester United
Atalanta (Josip Iličić)
Young Boys

Skupina G
Lille
Sevilla
RB Salzburg (Benjamin Šeško)
Wolfsburg

Skupina H
Chelsea
Juventus
Zenit
Malmö

liga prvakov zreb
Profimedia

Klube prvi krog čaka 14. oziroma 15. septembra, skupinski del pa se bo končal 8. decembra. Točen koledar bo znan v prihodnjih dneh. Tekmovanje se bo s prvima tekmama osmine finala, kamor se bosta uvrstili najboljši dve moštvi iz vsake skupine, nadaljevalo 15. februarja, medtem ko bodo povratne marca, zadnja povratna dvoboja osmine finala bosta 16. marca.

Prvi četrtfinalni obračuni bodo 5. in 6. aprila, povratni pa 12. in 13. Konec aprila, 26. in 27., se bodo najboljši štirje klubi merili na prvih polfinalnih tekmah, medtem ko bosta povratna dvoboja 3. oziroma 4. maja. Veliki finale bo 28. maja gostil Sankt Peterburg.

Pred žrebom so bili klubi razdeljeni v štiri jakostne skupine. V prvi je bilo osem nosilcev - klubov, ki so v minuli sezoni osvojili lovoriko. To so bili evropski prvak Chelsea, prvak lige Europa Villerreal ter državni prvaki v šestih najmočnejših ligah stare celine: Manchester City (Anglija), Atletico Madrid (Španija), Inter (Italija), Bayern (Nemčija), Lille (Francija) in Sporting (Portugalska).

Usoda je hotela tako, da so bili klubi v drugem jakostnem bobnu močnejši: Real Madrid, Barcelona, Juventus, Manchester United, PSG, Liverpool, Sevilla, Borussia Dortmund.

V tretjem bobnu so bili Porto, Ajax, Šahtar, RB Leipzig, RB Salzburg, Benfica, Atalanta in Zenit, v četrtem pa Bešiktaš, Dinamo Kijiv, Brugge, Young Boys, Milan, Malmö, Wolfsburg in Šerif.

Poletno dogajanje na trgu je v ospredje potisnilo PSG, ki ga je okrepil Lionel Messi. Parižani (tako pravijo tudi stavnice) veljajo za prve favorite za končno zmago. Finale bo gostil stadion Krestovski v St. Petersburgu.

Nagrade

Evropska nogometna zveza (Uefa) je ob žrebu skupin za ligo prvakov podelila tudi nagrade najboljšim nogometašem in trenerjem leta po njihovem izboru. Prestižno nagrado za Uefinega nogometaša leta je prejel Italijan Jorginho, evropski prvak z azzurri in klubski prvak s Chelseajem. Za nogometašico leta pa je bila izbrana Alexia Putellas iz Barcelone.

Jorginho je tako nasledil Poljaka Roberta Lewandowskega, ki je Uefino nagrado za nogometaša leta prejel lani.

V ožjem izboru sta bila še Belgijec Kevin de Bruyne (Manchester City) in Francoz N'Golo Kante (Chelsea). Tri najboljše so izbrali selektorji 24 reprezentanc z evropskega prvenstva, 80 trenerjev klubov, ki so igrali v skupinskem delu lige prvakov in evropske lige, in 55 novinarjev, po eden iz vsake Uefine članice. Trenerji niso smeli glasovati za igralce iz svojih ekip.

Tudi drugi dve kandidatki za nogometašico leta sta prihajali iz Barcelone, ki je v pretekli sezoni osvojila ligo prvakinj, in sicer so trenerji klubov iz osmine finala lige prvakinj skupaj s selektorji 12 najvišje uvrščenih reprezentanc ter 20 novinarjev med najboljše tri uvrstili še Nizozemsko Lieke Martens ter Španko Jennifer Hermoso.

Značke: uefa, žreb, liga-prvakov

Članki iz rubrike