anamarija krese 1 Dobra karma

Znana televizijka v drugih ljudeh vidi predvsem ...

Milan Bandić in Lepa Brena Svet24.si

Lepa Brena večerjala z zagrebškim županom le ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

»Janša še naprej lomasti po državi« - Marjan ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

20200813-01018736 Necenzurirano

Zaradi Prekmurja od države prek Mira Senice ...

neisha Odkrito.si

Neisha razkrila, kako izgleda nastop pod masko

barbara-nola Njena.si

Gordana Štiglić (Šverc komerc) odprla vrata ...

il
il
1 21.02.2021 11:06:46

Southgate je prižgal zeleno luč

Reuters
Angleški selektor Aidy Boothroyd je bil deležen odlične novice.

V vseh 16 udeleženkah zaključnega turnirja mladih reprezentanc, ki ga bosta skupaj organizirali Slovenija in Madžarska, komaj čakajo 24. marec, ko se bo začelo zares. Jasno je, da si vsi selektorji želijo na evropsko prvenstvo odpeljati najmočnejšo zasedbo, ki jo lahko sestavijo, toda nekateri imajo ob tem vendarle kar nekaj (sicer pričakovanih) težav. V istem terminu se bodo namreč začele članske kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022 v Katarju. To pomeni, da bodo tudi članski selektorji na začetku tega tekmovanja želeli računati na vse najboljše, in ni jih malo, ki bodo v izbrano vrsto vpoklicali tudi kakšnega igralca, ki ima sicer pravico igrati v mladi reprezentanci in bi v njej verjetno imel neke vrste zvezdniški status.
Prav zaradi tega bo izjemnega pomena sodelovanje med selektorji članskih in mladih reprezentance. Kot nekakšen vzorčen primer pri tem bi brez težav lahko izpostavili angleška strokovnjaka Garetha Southgata in Aidyja Boothroyda. Slednja sta se očitno že dogovorila glede tega, kateri izmed tamkajšnjih najboljših mladih nogometašev bodo državo zastopali na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Angleži bodo nastopili v skupini D, kjer jim bodo družbo delali še Portugalci, Hrvati in Švicarji, svoje tekme pa bodo odigrali v Kopru in Ljubljani.
Southgate že pripravlja strategijo za marčevske dvoboje s San Marinom, Albanijo in Poljsko, a se je že zdaj odločil peterico fantov, ki so izkusili igranje v članskem albionu, prepustiti svojemu kolegu, da bo lahko sestavil karseda konkurenčno moštvo za zbor najboljših mladih reprezentanc na celini. Tako bomo v Sloveniji lahko videli Calluma Hudsona-Odoija (Chelsea), Reecea Jamesa (Chelsea), Masona Greenwooda (Manchester United), Juda Bellinghama (Borussia Dortmund) in Harveyja Barnesa (Leicester City). Kvintet je v zadnjem letu debitiral v izbrani vrsti, pri čemer je največ nastopov zbral 21-letni desni bočni branilec James – štiri. Dvajsetletni krilni napadalec Hudson-Odoi, ki je debitiral pred skoraj dvema letoma, je za člane igral trikrat. Verjetno bi še večkrat, če ne bi istega leta utrpel hude poškodbe ahilove tetive, ki ga je z nogometnih zelenic oddaljila za pet mesecev. Sedemnajstletni vezist Bellingham, 23-letni vezist Barnes in 19-letni krilni napadalec Greenwood so člansko reprezentanco okusili z enim nastopom.
Imajo pa Angleži precej mladih nogometašev v članski reprezentanci, med katerimi lahko izpostavimo Phila Fodna, Masona Mounta, Bukaya Sakaja in Jadona Sancha, ki bi vsi imeli pravico igrati v mladi reprezentanci, toda Gareth Southgate se je odločil, da jih bo vendarle raje zadržal pri sebi.

Članki iz rubrike