asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

peter gregorcic ss Reporter.si

Prihaja »nekaj velikega«: Janša bo z ...

kek (3) Ekipa24.si

Noro! Kek osupnil, glejte, česa Slovenci niso ...

okostnaj Njena.si

Bodo tudi iz omar drugih znanih obrazov padli ...

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

STA
STA
1 03.02.2021 12:43:00

Bayern veliki favorit zapoznelega klubskega SP

Reuters
Nogometaši Bayerna iz Münchna so veliki favoriti letošnje izvedbe klubskega svetovnega prvenstva v Katarju. Ta bi morala biti že decembra, a bo zaradi pandemije novega koronavirusa med 4. in 11. februarjem. Če bodo izbranci Hansija Flicka na koncu zmagali, bo to osmi zaporedni naslov za klube stare celine.

Prav Bayern je začel ta niz evropske nepremaganosti leta 2013, ko je ugnal Rajo iz Casabalance. Bavarci so se na klubsko SP uvrstili kot prvaki Evrope, sicer pa v izjemno uspešnem letu 2020 osvojili še državni in pokalni naslov ter državni in evropski superpokal.

Če jim uspe osvojiti še klubsko SP, bodo – čeprav je slednje v drugem koledarskem letu  ponovili dosežek Barcelone iz leta 2009, ko je pod vodstvom Pepa Guardiole v enem letu osvojila šest lovorik.

"To bi bila zagotovo češnja na torti, ampak bo zagotovo velik izziv," je francoska tiskovna agencija AFP citirala Flicka. "Pri Bayernu si vedno želiš najuspešnejšo možno sezono. Po trojčku seveda merimo še na klubsko SP," je dodal Flick.

Bayern je na seznam vpisal vse svoje glavne zvezde, od Manuela Neuerja do Thomasa Müllerja in Roberta Lewandowskega, ki bodo nastope na SP začeli v polfinalu v ponedeljek proti afriškemu prvaku Al Ahlyju ali predstavniku gostitelja Al Duhailu.

Kot po navadi so pričakovanja takšna, da naj bi se evropskemu v velikem finalu 11. februarja pridružil južnoameriški prvak. To je pred dnevi postal brazilski Palmeiras. Ta bo v nedeljskem polfinalu igral proti mehiškemu Tigresu, zmagovalcu lige prvakov območja Severne in Srednje Amerike ter Karibov, ali južnokorejskemu Ulsanu Hyundaiu, azijskemu prvaku.



Slednja bosta jutri ob 15. uri po slovenskem času tudi odprla turnir, ko bosta igrala četrtfinalno tekmo na obrobju Dohe. Ob 18.30 bo še obračun Al Ahlyja in Al Duhaila. Ta si je mesto v četrtfinalu priigral brez boja, saj je zaradi karantenskih ukrepov brez tekme ostal oceanijski prvak Auckland City.

Vzdušje na turnirju bo bolj klavrno prav zaradi koronavirusa. Med ukrepi lokalnih oblasti, ki bodo sicer dovolile omejeno število gledalcev, je namreč tudi prepoved vhoda v državo tujim navijačem. Med drugim je število okužb po podatkih lokalnega ministrstva za zdravje zadnji teden v primerjavi s prejšnjim naraslo za tretjino.

Abdulvahab al Musleh, svetovalec za šport pri ministrstvu za zdravje, trdi, da obisk tekem ne bo predstavljal posebnega tveganja za okužbo, saj morajo obiskovalci pred vsako tekmo predložiti dokaz o negativnem testu.

Optimizem vlečejo iz decembrskega domačega finala pokala, ki si ga je na stadionu ogledalo 20.000 ljudi. Ti so morali skozi enake protokole, kot bodo  ob obvezni nošnji mask, medsebojni razdalji in aplikaciji za sledenje  zdaj. S to razliko, da si je finale ogledala polovica kapacitete stadiona, tekme klubskega SP pa bodo lahko največ in 30-odstotni zasedenosti na dveh stadionih s po 40.000 sedišči.

Turnir, na katerem je zadnji prvak Liverpool za naslov dobil približno devet milijonov evrov, bo služil tudi kot preizkus pripravljenosti pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo prihodnje leto gostil prav Katar.

Značke: nogomet, klub, sp

Članki iz rubrike