Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
08.12.2020 13:09:18
Deli članek:

ŠOK! KOSOVU izžrebali SRBIJO – kar se je zgodilo potem, pa prinaša ŠE HUJŠE TEŽAVE! Noro, kaj GROZI!

Martin Metelko

Kosovska reprezentanca je v neverjetnih škripcih.

Ko so v ponedeljek zvečer žrebali skupine kvalifikacij za svetovno prvenstvo, je ogromno prahu dvignila usoda izbrane vrste Kosova. Kot nalašč so ji kroglice sprva namenile skupino A, v kateri pa je bila že Srbija, česar Uefa po pravilih ne dovoli. Združitev teh dveh izbranih vrst je zaradi političnih trenj vnaprej prepovedana, zato je Kosovo avtomatično pristalo v naslednji kvalifikacijski skupini, torej v skupini B s Španijo, Švedsko, Grčijo in Gruzijo. 

Vse lepo in prav, toda operativno gledano taka druščina Kosovcem povzroča še večje težave. Kot nalašč so se namreč v tej skupini združile reprezentance skoraj samih takih držav, ki Kosova politično ne priznavajo. Gre seveda za politične interese, Španija ga ne priznava zaradi strahu po vplivu na njeno katalonsko vprašanje, Gruzija zaradi navezav na Rusijo, Grčija pa zaradi paktov s Srbijo. Od vseh nasprotnikov v tej skupini torej Kosovo priznava le Švedska. 

Kosovci so bili seveda v slovenski skupini lige narodov, kjer je bila tudi Grčija, in zaradi tega so domačo tekmo z Grki tedaj odigrali na nevtralnem igrišču v Italiji. Kaj pa se bo zgodilo zdaj, ko so take reprezentance kar tri? Kosovu grozi, da ne bi moglo igrati skoraj nobene domače tekme, utegnilo pa bi se diplomatsko zaplesti tudi z gostovanji; sploh v Španiji in Gruziji.