Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

sta
sta
0 30.10.2020 18:21:27

Fifagate: Al Kelajfi oproščen, Valcke se je izognil zaporu

Profimedia
Predsednika francoskega PSG Nasserja al Kelajfija je švicarsko sodišče v Bellinzoni danes oprostilo korupcije pri dodeljevanju pravic za svetovno prvenstvo. Nekdanji generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jerome Valcke pa je bil v aferi Fifagate obsojen na 120-dnevno pogojno kazen.

Oba omenjena sta bila obtožena sodelovanja v korupcijskem škandalu. Al Kelajfi, ki je tudi predsednik katarske medijske hiše beIN Media in član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa), naj bi Valckeja napeljeval h kriminalnemu dejanju.

Valcke naj bi njegovemu podjetju omogočil pridobitev televizijskih pravic za območje Bližnjega vzhoda in Severne Afrike za svetovni prvenstvi 2026 in 2030 za beIN Media. V zameno naj bi Valcke, nekoč tesen sodelavec odstavljenega predsednika krovne zveze Seppa Blatterja, dobil obljubo al Kelajfija, da bo kupil vilo na Sardiniji za pet milijonov evrov in zanjo ekskluzivne pravice prepustil Valckeju.

Valckeja so obenem sumili, da je izkoristil svoj položaj v Fifi med letoma 2013 in 2015 za dodelitev medijskih pravic za Italijo in Grčijo za različna svetovna prvenstva in druga tekmovanja med letoma 2018 in 2030.


Oba sta med septembrskimi zaslišanji krivdo zanikala in pojasnila, da je šlo za zasebne dogovore in ne koruptivna dejanja.

Švicarsko tožilstvo je za al Kelajfija zahtevalo 28-mesečno zaporno kazen, za Valckeja pa triletno. Tretji obtoženi v tem procesu je bil grški podjetnik Dinos Deris, zanj je tožilstvo zahtevalo 30-mesečno kazen, a je bil tudi on oproščen.

"Po štiriletni kampanji proti meni, ki je ignorirala osnovna dejstva in zakone, sem končno in dokončno opral svoje ime. Vse to je vrnilo upanje v pravo po štirih letih neutemeljenih in izmišljenih obtožb ter stalnega omadeževanja mojega ugleda," je dejal al Kelajfi.

"Zdaj se lahko posvetim svojim različnim vlogam, ki so vse usmerjene v gradnjo pozitivne prihodnosti svetovnega športa. In to v časih, ko industrija potrebuje močno vodstvo," je dodal al Kelajfi.

Značke: nogomet, fifa, afera

Članki iz rubrike