sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

STA
STA
0 23.10.2020 16:58:44

Koronavirus preložil začetek novega sojenja Mamiću

sn
Županijsko sodišče v Osijeku je danes vnovič prestavilo začetek sojenja svetovalcu zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću in še peterici obtoženih za malverzacije pri prodaji nogometašev. Sodišče je pojasnilo, da je eden od obtoženih v samoosamitvi zaradi suma okužbe z novim koronavirusom.

Gre za drugo sojenje proti nekdanjemu predsedniku Hrvaške nogometne zveze (HNS) Mamiću, ki je bil po prvi obtožnici nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi gospodarskega kriminala v Dinamu junija 2018.

Mamić je pred izrekom prve nepravnomočne sodbe pobegnil v Bosno in Hercegovino, v kateri se kot dvojni državljan Hrvaške in BiH skriva pred hrvaškim pravosodjem. Na zaporno kazen je bil obsojen zaradi oškodovanja zagrebškega kluba za najmanj 15,3 milijona evrov in hrvaškega državnega proračuna za skoraj 1,6 milijona evrov.

Mamiću na novem sojenju nameravajo soditi v odsotnosti. Medtem so zavrnili Mamićev predlog, da bi se vrnil na Hrvaško in udeležil sojenja, če to ne bo potekalo na sodišču v Osijeku.

Sojenje po drugi obtožnici proti Mamiću in še šesterici so na osiješkem sodišču nameravali začeti prejšnji ponedeljek, a so morali prvo obravnavo prestaviti na danes zaradi samoizolacije enega od obtoženih, bivšega izvršnega direktorja HNS Damirja Vrbanovića. Med tem se je izkazalo, da je Vrbanović negativen na novi koronavirus.

V hrvaških medijih so ocenili, da so sumi na okužbo z novim koronavirusom manevri obrambe obtožencev, kot naj bi bilo tudi v današnjem primeru, ko so znova prestavili obravnavo zaradi samoosamitve podjetnika Igorja Krota. Z osiješkega sodišča so danes sporočili, da so zato prestavili tudi oba naroka, ki sta bila predvidena za začetek prihodnjega tedna. Novi narok so napovedali za 23. november, ko naj bi se obtoženci izjasnili o svoji krivici glede na navedbe tožilstva.



Z drugo obtožnico proti Mamiću in njegovim sodelavcem so združili tudi tretjo obtožnico, ki je bila lani vložena proti dolga leta najmočnejšemu možu hrvaškega nogometa.

Poleg Mamića, Vrbanovića in Krola sta tako za malverzacije v Dinamu obtožena tudi Mamićev brat in sin, Zoran in Mario Mamić, ter podjetnik Sandro Stipančić in nogometni menedžer Nikky Arthur Vuksan. Ti naj bi Dinamo oškodovali za približno 200 milijonov kun (26,6 milijona evrov).

Tožilstvo trdi, da so med drugim od konca leta 2004 do konca leta 2015 pripravljali fiktivne pogodbe o prodaji igralcev Dinama ter nato klubu izstavljali račune za neobstoječe pogodbe. Obtoženci naj bi si denar razdelili med seboj.

Zdajšnji trener nogometašev Dinama Zoran Mamić in Vrbanović sta bila prav tako leta 2018 nepravnomočno obsojena na zaporne kazni po prvi obtožnici.

Zoranu Mamiću so določili štiri leta in 11 mesecev zapora, Vrbanoviću pa tri leta. Pripor je na Hrvaškem obvezen do pravnomočne sodbe v primeru, če nepravnomočna sodba prinaša najmanj pet let zapora, kar bi pomenilo, da bi Zdravko Mamić pravnomočno sodbo dočakal v priporu, če ne bi pobegnil iz države. BiH je medtem zavrnila možnost, da bi Hrvaški izročila svojega državljana Zdravka Mamića.

Članki iz rubrike