zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
3 27.08.2020 23:39:26

Za Maribor že KONEC EVROPSKE SEZONE: Heeej, to je bilo SRAMOTNO!

Grega Wernig
Katastrofalno in sramotno. Tako lahko označimo tekmo Maribora proti izjemno skromnemu severnoirskemu predstavniku Colerainu, eni najslabših ekip, ki je v zadnjih letih kot evropski gost igrala v Ljudskem vrtu. Vijoličasti so se dodobra osramotili, po 120 minutah niso uspeli streti odpora gostov, po streljanju enajstmetrovk pa so celo izpadli. Tragična figura je bil Rudi Požeg Vancaš, ki, zanimivo, sploh ni želel streljati najstrožje kazni, a ga je pregovoril Špiro Peričić.

Maribor - Coleraine 5:6 (0:0)
Maribor - Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, sodniki: Steen, Engan in Groenevik (vsi Norveška).
Strelca: 0:1 McLaughlin (62), 1:1 Požeg Vancaš (65.).
MARIBOR: Jug 5,5, Milec 6, Mitrović 5,5, Peričić 5,5, Viler 5, Pihler 5,5 (od 102. Dervišević 4), Cretu 6, Matko 5 (od 61. Požeg Vancaš 5,5), Kronaveter 5,5 (od 84. Mlakar 4,5), Kramarič 5 (od 61. Tavares 5,5), Mešanović 5,5. Trener: Sergej Jakirović 4.
COLERAINE: Deane 7,5, Kane 7, Canning 7, O'Donnell 7, Traynor 7 (od 106. McConaghie 6,5), Carson 6,5, Doherty 6,5, Lowry 6,5, Jarvis 6,5 (od 72. Wilson 6,5), Nixon 6,5 (od 85. Bradley 6,5), McLaughin 7 (od 95. Parkhill 6,5). Trener: Oran Kearney 7.
Rumeni kartoni: Peričić (94); Canning (18), Nixon (20), Doherty (33), Jarvis (58), Kane (64), McLaughin (67), Bradley (108), Deane (111)
Rdeči karton: -
Igralec tekme: Gareth Deane (Coleraine).


»Na trenutke se mi je zdelo, kot da igrajo ragbi,« je Sergej Jakirović zbranim novinarjem razlagal, kaj je videl v analizi obračuna med Colerainom in sanmarinsko La Florito, ki sta se med seboj pomerila v predkvalifikacijah za ligo Europa. Da so Severni Irci izjemno čvrsta ekipa, ki ves čas išče stik z nasprotnikom, da gredo njihovi igralci konstantno v telo tekmecev, je ugotavljal hrvaški strokovnjak. In takoj po prvem sodnikovem žvižgu glavnega delivca pravice današnjega obračuna v Ljudskem vrtu, Norvežana Kaija Erika Steena je bilo jasno, kaj je imel Jakirović v mislih.

maribor Corelain gw
Grega Wernig

Serverni Irci so od prvega trenutka naprej pošteno 'mlatili' mariborske nogometaše. Aljoša Matko je dobil dve, tri dobrodošlice v prvih petih minutah. Najprej po nogi, potem pod rebra, nato še enkrat po nogi. Rok Kronaveter je bil drugi, ki je v prvih minutah bolj poljubljal travo, kot igral nogomet, nič bolje bolje ni bilo niti z Jasminom Mešanovićem. Severni Irci so tepli in tepli in tepli, mariborski nogometaši pa kar niso mogli verjeti, kaj se dogaja. Čeprav so bili gostje tisti, ki so bili izjemno agresivni, na trenutke kar malce nesramni, je bila njihova klop tista, ki je bila ves čas glasna. Skupaj z njo pa tudi vsi predstavniki Coleraina, ki so pripotovali v štajersko prestolnico in so zasedli svoja mesta na vzhodni tribuni Ljudskega vrta. »Heeeeej!« so na ves čas kričali ob praktično vsakem dvoboju na zelenici in zahtevali prekršek zanje, nič kolikokrat pa tudi rumeni karton za katerega izmed Jakirovićevih varovancev. Na trenutke smo bili priča čisto pravi komediji absurda, legendarni Monty Pyton si ne bi mogel izmisliti boljšega scenarija. Bum po nogi Milca in »Heeej!«, to bi moral biti prekršek za nas. Bum po nogi Pihlerja in »Heeej!«. Nogometaši Coleraina so se zavedali, da je to pravzaprav edini način, na katerega lahko pridejo do zmage. S prekinjanjem mariborskih napadov že na samem začetku in na drugi strani s poskusom iztržiti čim več prekinitev na vijoličasti polovici. Zato smo videli precej simuliranja s strani Severnih Ircev. Z obveznim dodatkom »Heeej!«. Jasno, nogometaši Coleraina so tehnično pač preskromni, da bi lahko predstavljali kakršno koli nevarnost za mariborski gol med igro, svojo priložnost so poskušali iskati preko prekinitev.

Premalo, preslabo

Čeprav je Sergej Jakirović poudarjal, da morajo njegovi varovanci tekmecu vsiliti svoj način igre, so njegove besede ostale neuresničene. Maribor je igral zares katastrofalno. Namesto da bi poskušali s hitrimi podajami izigrati zgoščeno severnoirsko obrambo, je bila vijoličasta igra počasna. Prepočasna. Nogometaši Coleraina niso imeli prevelikih težav zdržati blagega mariborskega pritiska. Resda si je Jakirovićeva četa uspela priigrati nekaj priložnosti, toda glede na velikansko razliko v kakovosti, je bilo vse skupaj enostavno premalo. Špiro Peričić je z glavo meril preko gola, Kronavetrov prosti strel z okrog 18 metrov je obranil Colerainov vratar Deane, Matko pa je po lepi podaji Aleksa Pihlerja iz ugodnega položaja meril premalo natančno. To je bilo vse, kar smo videli od mariborske zasedbe v prvih 45 minutah, ki je bila v prvem delu bolj ali manj razglašena. Zato tudi ne čudi, da je Sergej Jakirović skupaj z Oliverjem Bogatinovim in svojimi pomočniki opravil mini sestanek kar na mariborski klopi med obema polčasoma.

maribor Corelaine gw
Grega Wernig

Šok, hitra vrnitev in mučenje

Pričakovali smo, da bodo Mariborčani v drugi polčas krenili veliko bolj odločno, toda tudi v prvih minutah drugega dela so bili petnajstkratni slovenski državni prvaki zelo anemični. Dvakrat je sicer s strelom od daleč poskusil Alexandru Cretu, toda obe žogi sta zleteli daleč mimo severnoirskega gola. Nato pa šok. Takoj po tem, ko je Sergej Jakirović opravil dve zamenjavi, s katerima je želel dvigniti ritem igre – vstopila sta Marcos Tavares in Rudi Požeg Vancaš –, je Maribor namreč prejel zadetek. Jasno, iz prekinitve. Severni Irci so izvedli prosti strel, žogo poslali v kazenski prostor vijoličastih, mariborska obramba je okroglo usnje odbila zgolj na rob kazenskega prostora, kjer ga je s strelom iz prve, iz voleja, mojstrsko v gol poslal James McLaughin. Nogometaš z zelo simboličnim priimkom. McSmeško, če bi ga prevedli po domače. V 62. minuti so se Severni Irci in ves nogometni svet smejali Mariborčanom, ki so izgubljali proti eni najskromnejših ekip, ki so v zadnjih letih gostovali v Ljudskem vrtu.

Maribor je jasno takoj krenil po izenačenje in na njihovo srečo ga je takoj tudi dosegel. Akcijo je začel Marcos Tavares, podal do Mešanovića in stekel v kazenski prostor tekmeca. Nogometaš iz BiH je poslal ostro podajo v sredino, Tavares je žogo sicer zgrešil, toda na drugi vratnici jo je pričakal Požeg Vancaš, si jo ustavil, iz igre vrgel severnoirskega branilca, ki je bil na golovi črti in okroglo usnje poslal v mrežo. Za izenačenje. Dovolj hitro izenačenje. Pričakovali smo, da bodo Štajerci po izenačujočem zadetku vendarle uspeli v zadnjih 25 minutah streti tekmece, toda čeprav so imeli vijoličasti prevlado, so bili njihovi napadi preveč stihijski. Do zadnjega sodnikovega žvižga si niso uspeli pripraviti niti ene samcate priložnosti, tako da je šla tekma v podaljške …

maribor Corelain gw
Grega Wernig

Dervišević zgrešil enajstmetrovko

V dodatne minute so Mariborčani končno krenili bolj odločno. Severnim Ircem so vidno pošle moči in Štajerci so bili iz minute v minuto nevarnejši. Prvi je poskusil Tavares, a je njegov strel zletel malce mimo gola. Potem je po pravem fliperju do strela prišel Mešanović, vendar se je s fantastično obrambo izkazal Deane, tretja priložnost v podaljšku je bila najlepša možna. Po odličnem prodoru Milca so Severni Irci naredili prekršek za najstrožjo kazen, žogo si je na belo točko namestil sicer izjemno natančni Amir Dervišević, a tokrat je po okroglem usnju udaril z vso silo in zadel prečko, ki se verjetno še vedno trese …

V drugem podaljšku priložnosti ni bilo in na obračunu med Mariborom in Colerainom so o potniku v drugi krog kvalifikacij za ligo Europa na presenečenje vseh odločale najstrožje kazni … Prvi si je žogo na belo točko nastavil Dervišević in tokrat okroglo usnje spravil v mrežo. Pri Severnih Ircih je prvi poskusil Parhill in tudi on je bil uspešen. V drugi seriji sta svoje delo uspešno opravila Jan Mlakar in Lyndon Kane. Kot tretji je za Maribor v polno meril Marcos Tavares, za Coleraine pa Gareth McConaghie. Naslednji je pri vijoličastih mrežo Severnih Ircev zatresel Jasmin Mešanović, mariborsko pa Eoin Bradley. Do pete serije so bili uspešni prav vsi strelci, nato pa je v peti seriji vratnico zatresel Rudi Požeg Vancaš, ki ni želel streljati najstrožje kazni, a ga je v to pregovoril Špiro Peričić. Njegovo napako je izkoristil Ben Doherty, ki mu je pri enajstmetrovki sicer spodrsnilo, toda kljub temu je okroglo usnje spravil v mrežo in Mariboru zadal enega najtežjih evropskih porazov v novejši zgodovini kluba.

Značke: maribor, coleraine

Članki iz rubrike