Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
14.06.2020 01:20:59
Deli članek:

NOVA LIGA OGROŽA PRVIH PET! Kot kaže bo Evropa dobila šesto najmočnejšo ligo

Podobni projekti so v modi, in ne le v nogometu.

Pravzaprav so tovrstna združevanja v drugih športih še pogostejša. BeNe ligo imamo tako že v hokeju na ledu, rokometu in ženskem nogometu. Gre za združeno nizozemsko-belgijsko tekmovanje, ki naj bi zdaj zaživelo še v moškem nogometu - v najbolj atraktivni podobi. Po predvidevanju stroke bi bila to šesta najmočnejša liga v Evropi in še več - ostro bi napadla nedotakljivost prvi pet, torej angleško, špansko, nemško, italijansko in francosko ligo.

Zaradi sponzorskih razlogov naj bi se združili nizozemska Eredivisie in belgijska Jupiler liga. Skupna liga bi se imenovala BeNe liga, obsegala pa bi 10 nizozemskih in 8 belgijskih klubov. Osemnajst udeležencev bi odigralo 34 krogov brez končnice. Iz lige bi izpadla dva najslabša nizozemska in dva najslabša belgijska kluba. V BeNe ligo bi se vsako leto uvrstili po dve najboljši moštvi iz obeh okrnjenih državnih prvenstev, ki bi še naprej potekala.

Reuters


"Po 150 letih nogometa je prišel čas za spremembo. Zadnja lovorika ima že več kot dvajset let, navijači pa hlastajo po evropskih uspehih," je zapisano v brošuri. Ideja o skupnem tekmovanju na področju Beneluxa ni nova, a tako resne pobude, kot je tokratna, doslej še ni bilo. Pri revizijski hiši Deloitte so že naročili podrobno analizo, končana bo do konca avgusta. Po prvih ocenah naj bi novoustanovljena liga od teve pravic in marketinga iztržila 400 milijonov evrov. Nizozemski in belgijski klubi bi tako povečali svoje prihodke za 35 odstotkov, posledično bi bili v evropskih pokalih bolj konkurenčni.

Enajst klubov je resno pristopilo k temu projektu - Ajax, PSV Eindhoven, Feyenoord, Vitesse, AZ Alkmaar in Utrecht iz Nizozemske in Anderlecht, Brugge, Standard, Genk in Gent iz Belgije.