državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

nu
nu
0 22.01.2020 10:58:03

RADIKALNA SPREMEMBA! Škoti orjejo ledino, prvi v Evropi tako DRZNO SPREMINJAJO NOGOMET

Profimedia
Spremembe v nogometni igri niso ravno pogoste, celo nasprotno. A se dogaja ...

Škotska je postala prva evropska država, ki bo igro z glavo črtala iz nogometa. Res je, da se to nanaša na mlajše selekcije, pa vendarle. Pred njo so ta ukrep sprejele ZDA.

Čeprav za člane to ne velja, mnogi pravijo, da so to zametki nečesa, kar bo v prihodnost močno spremenilo nogometno igro. Vse se je začelo z ameriškim filmom 'Concussion' iz leta 2015, v katerem patolog iz Pittsburgha, ki ga igra Will Smith, odkrije resnico glede poškodbe glav pri ameriških nogometaših, ki med igranjem nogometa utrpijo več zaporednih pretresov možganov.


Škotska nogometna zveza je za vzor vzela spremembo pravil v ZDA, v katerih je zapisana tudi prepoved igranja z glavo v mladinskih selekcijah. Zakaj? Ker je več staršev vložilo tožbo proti Fifi in njenim nogometnim institucijam. V tožbi je zapisana zahteva, da se pri nogometni igri prepove igranje z glavo.

Nogometna zveza ZDA je tako novembra 2015 izdal pravilnik 'Recognise to Recover' - v katerem je natančno zapisana prepoved igranja z glavo za mlade igralce. Pravilo govori o tem, da se v primeru, če nekdo žogo udari z glavo, tekma prekine, nasprotna ekipa pa dobi prosti strel.

Pri sprejetju novega pravila na Škotskem je pomagal tudi članek v strokovni reviji 'The New England Journal of Medicine', ki je preučeval smrtnost od neurodegenerativnih bolezni med škotskimi profesionalnimi nogometaši (1,7 odstotkov). Večja je kot v ostalih primerih (0,5 odstotkov).

Značke: škotska, glava

Članki iz rubrike