vesoljski odpadki Svet24.si

V orbiti se je raztreščil ruski satelit za ...

kristali Svet24.si

4 čudežne lastnosti kristalov

litijska-stavba Necenzurirano

Afera sodna stavba: policija sumi, da je bil posel...

stane dolanc Reporter.si

Ukradeni otroci: je varnostnik Staneta Dolanca za ...

andraz sporar slovenija anglija Ekipa24.si

Presrečni Šporar je razkril, s katerim ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

matjaz kek slovenija pm Ekipa24.si

Matjaž Kek je po uvrstitvi v osmino finala poslal...

ba
ba
0 02.01.2020 09:18:04

OBOŽEVALCI in SOVRAŽNIKI VAR-a, pozor: Pripravlja se NEKAJ NOVEGA, takšna so razmišljanja odgovornih …

Reuters
Lahko se pripeti, da bodo (video)pravila doživela prilagoditev.

Nogometno leto 2019 je prav gotovo zaznamoval tudi VAR (video assistant referee). Na različne načine. Nekateri ga obožujejo, drugi sovražijo ob prepričanju, da 'ubija' nogomet. In zlasti čustva, brez katerih v športu pač ne gre.

A kakorkoli, VAR je v veliki meri prispeval k poštenosti nogometne igre oziroma sodniških odločitev, a po drugi strani je prav tako res, da se dogajajo skrajnosti, ob katerih je težko ostati ravnodušen. Še posebej v Angliji je videotehnologija lep čas tema vročih razprav, k čemur so prispevali tudi dogodki v novoletnem krogu. Največjo težavo za številne predstavlja spoznanje, da so začeli na (pomembne) odločitve vplivati ne centimetri, temveč milimetri, kar povzroča bes igralcev, trenerjev, navijačev ...

S takšno ugotovitvijo se strinja tudi glavni sekretar mednarodnega odbora za nogometna pravila (IFAB) Lukas Brud in po njegovih besedah bi lahko sklepali, da se obetajo spremembe. Ali vsaj prilagoditev nekaterih pravil z namenom, da bi postala bolj življenjska. "Videotehnologija bi se morala uporabljati samo pri očitnih napakah med tekmo. Jasno in očitno, to je ključno načelo, ključno vodilo. Če potrebujete minute, da bi ugotovili, ali je šlo za nedovoljen položaj ali ne, potem to ni jasno in upoštevati bi se morala prvotna sodniška odločitev," je za BBC povedal Lukas Brud in napovedal, da bo IFAB po februarskem zasedanju glede VAR-a bržčas določil nekaj novih smernic. "Opažamo nekatere stvari, ki gredo v smer, zaradi katere bi bilo treba morda določena pravila malce prilagoditi. Problem je ta, da se ljudje trudijo biti preveč forenzični. Ne zahtevamo, da sprejmejo boljšo odločitev, ampak da se poskušamo rešiti jasnih in očitnih napak. Če videodokazi jasno razkrivajo, da je igralec bil v nedovoljenem položaju, potem je pač bil, če pa to ni tako zelo očitno, potem se prvotna odločitev sodnika ne more spremeniti."

var1 re
Reuters

Značke: lukas-brud, var

Članki iz rubrike