favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
1 03.12.2019 19:39:02

Van Basten po nacističnem pozdravu odletel iz računalniške igre

vszi
Nedavni hud spodrsljaj nekdanjega nizozemskega zvezdnika Marca van Bastna, ki je med televizijsko oddajo v živo uporabil nacistični pozdrav, ga je zdaj stal še sodelovanja v računalniški igri. Podjetje Electronic Arts (EA) je sporočilo, da so lik Marca van Bastna umaknili iz igre FIFA 20.

"Zavedamo se, kaj je nedavno storil Marco van Basten. Preko naše igre razširjamo enakopravnost in spodbujamo različnost. Zaradi tega bomo Marca van Bastna suspendirali," je sporočil proizvajalec računalniških iger.

Doslej je imel v igri lik Van Bastna mesto, ki je rezervirano za nekdanje zvezdnike.


Incident, ki je sprožil številne odzive na Nizozemskem in po svetu, se je zgodil konec novembra. V televizijskem studiu pred tekmo nizozemske lige je nogometaš glasno izgovoril nacistični pozdrav. Pred tekmo med Ajaxom iz Amsterdama in Almelom so se v studiu pogovarjali s trenerjem slednjega, Nemcem Frankom Wormuthom. Takoj po koncu pogovora se je slišal van Bastnov "Sieg Heil".

Kmalu zatem se je najprej opravičila televizijska postaja, pozneje še sam nekdanji nogometaš. Pojasnil je, da je bil to poskus šale, meril pa je na nemščino novinarja, ki se je pogovarjal s trenerjem. Van Basten je priznal, da se zaveda, da je izbral zelo slab trenutek za takšno opazko.

Pri televiziji Fox Sports so njegovo opazko označili za popolnoma neprimerno, ne glede na to, kdaj bi jo izrekel. Dan po incidentu so se pri televiziji odločili, da ga bodo za en teden suspendirali. Honorar, ki bi mu ga sicer namenili, pa so nakazali nizozemskemu inštitutu za vojno dokumentacijo (NIOD).

Značke: nogomet, incident

Članki iz rubrike