roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

STA
STA
1 24.09.2019 13:56:06

Uefa v Ljubljani zagnala program Nogomet v šolah. Na igrišču ČEFERIN, FIGO, AĆIMOVIĆ, MALOUDA ...(foto)

Martin Metelko
Uefa je pred zasedanjem izvršnega odbora v Ljubljani zagnala štiriletni program za otroke Nogomet v šolah. Zagon projekta, za katerega bo Uefa prek programa HatTrick v obdobju 2020-2024 namenila 11 milijonov evrov, so pospremili s festivalom nogometa na trgu Republike.

"To, da otroke privabimo k igranju nogometa in uživanju v njem, je ključni elementi v Uefini viziji. In ta nov šolski program bo v tem pogledu pomenil pomemben korak naprej," pravijo pri Uefi, kjer poudarjajo družbeno vlogo nogometa, ki "naj bo dostopen za vse". Prav v šolah se mnogi namreč prvič srečajo z nogometom, še menijo pri evropski zvezi.

Njen predsednik Aleksander Čeferin je projekt - omenjenih 11 milijonov evrov bo namenjenih razvoju in izboljšavi nogometa v šolah - uradno odprl v središču Ljubljane na posebnem dogodku.

Na njem so prvi mož evropskega nogometa in nekatere nogometne legende, vključno z Luisom Figom, Nadine Kessler, Florentom Maloudajem in Milenkom Ačimovićem, igrale tekmo z otroki iz slovenskih, italijanskih, avstrijskih, hrvaških in madžarskih šol.


Uefa je pilotni projekt nogometa v šolah, ki je vključeval Albanijo, Azerbajdžan, Gruzijo, Severno Makedonijo, Severno Irsko in Rusijo, uvedla že leta 2017. Projekt je bil uspešen, zato so se pri krovni zvezi odločili, da v to vključijo vseh 55 članic za obdobje od leta 2020 do 2024. Te bodo lahko s projekti, povezanimi s šolo, letno kandidirale za 50.000 evrov.

Ob 13.30 pa se je v Ljubljani začelo zasedanje izvršnega odbora Uefe. Ta bo tokrat odločal o tekmah in tekmovanjih, kot so dodelitev finala lige prvakov v letih 2021, 2022 in 2023. Pred tremi tedni so prek ameriške tiskovne agencije AP v javnost pricurljala namigovanja, da naj bi imel leta 2021 največ možnosti za finalno tekmo stadion Zenita v Sankt Peterburgu, 2022 Allianz Arena v Münchnu, 2023 pa londonski Wembley. V tej sezoni bo gostitelj Istanbul.

Določili bodo tudi gostitelja finala evropske lige in evropskega superpokala 2021, znani pa bodo še organizatorji evropskega prvenstva v futsalu 2022 ter zaključnih mladinskih turnirjev 2021 in 2022. Prav tako bo na agendi tudi določanje pravil žreba skupin za EP 2020.

V Ljubljani bodo odločali tudi o spremembah v ligi narodov, kjer naj bi ligo A razširili z 12 na 16 ekip. Tako naj bi v najvišjem razredu lige narodov, kljub temu, da so izpadle v ligo B, ostale Nemčija, Islandija, Hrvaška in Poljska, med najboljše pa bi prišle še Ukrajina, Švedska, Bosna in Hercegovina ter Danska. Slovenija je v ligi narodov v najnižjem rangu, ligi D.

Značke: nogomet, uefa, šola

Članki iz rubrike