Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
23.09.2019 18:32:13
Deli članek:

Infantino ostro nad italijansko neučinkovitost pri izkoreninjanju rasizma v nogometu

Reuters
Predsednik Fife Gianni Infantino

Predsednik mednarodne nogometne zveze Fife Švicar Gianni Infantino je vodilne v italijanskem nogometu pozval, naj si v boju za izkoreninjanje rasizma v nogometu vzamejo za zgled Anglijo, ki je navijačem, obsojenim za povzročanje rasističnih provokacij na tribunah, prepovedala vstop na nogometne stadione.

Devetinštiridesetletni predsednik Fife se je odzval po škandaloznih dogodkih, ki so spremljali nedeljsko tekmo italijanskega prvenstva med Atalanto slovenskega reprezentanta Josipa Iličića in Fiorentino. S tribun je bilo slišati žaljivo navijanje, oponašanje opičjega oglašanja, kar je bolj kot ne navijaška stalnica na tribunah nogometnih stadionov na Apeninskem polotoku.

"Nikakor ni mogoče dopuščati rasizma v družbi ali v nogometu. V Italiji se razmere niso izboljšale," je ugotovil Infantino.

Tarča rasističnega skandiranja in žaljenja je bil brazilski obrambni igralec Fiorentine Dalbert, ki je z žalitvami, ki jim je bil priča, seznanil sodnika, ta pa je tekmo za nekaj časa prekinil.

Prek zvočnikov so prebrali obvestilo, da naj se navijači vzdržijo žaljivega navijanja, tekma se je nadaljevala in končala z neodločenim izidom 2:2.

Prejšnji teden je bil v serie A v Cagliariju žrtev rasističnega skandiranja napadalec milanskega Interja Romelu Lukaku. Navijači Cagliarija imajo že zgodovino podobnih incidentov in provokacij. Pred tem so se navijači tega sardinskega kluba spravili na Moiseja Keana in Blaisea Matuidija.

"Najbolj učinkoviti pri boju proti rasizmu so izobraževanje, obsodba in pogovor," je bil več kot jasen Infantino, kako naj se v Italiji spopadajo s tem družbenim zlom.

"Treba je poiskati odgovorne, jih prepoznati z imeni in priimki ter jih spraviti s stadionov, tako, kot so se tega lotili v Angliji. Treba je vzpostaviti takšen sistem, ki bo prinesel učinkovito kazen. Ne se bati obsoditi rasistov. Treba se jim je zoperstaviti, dokler ne bodo nehali," je še dejal Infantino.