Jelena Rozga Svet24.si

Jelena Rozga: "Rekel mi je, naj zmanjšam nos, ...

helikopter, reševanje Svet24.si

Policija: V nizkih športnih čevljih na Triglav, ...

damjan polh Necenzurirano

Poraz sindikata Fides: zdravniki delajo toliko kot...

matjaz han pl Reporter.si

Od političnih floskul se ne da živeti, je ...

sekulic pm Ekipa24.si

Aleksander Sekulić odgovarja kritikom, ki ga ...

ivo-boscarol Njena.si

Ivo Boscarol navdušil z edinstvenim poslom

primoz roglic pm Ekipa24.si

Med dirko po Franciji se je oglasil Peter Prevc in...

nu
nu
0 26.02.2019 13:21:01

GÖTEBORG JE GOREL! Švedi pretiravali s pirotehniko, vratar poškodovan, sodnik predčasno odpiskal konec (VIDEO)

Ste mislili, da je pirotehnika na tribunah predvsem v domeni temperamentnih 'južnjakov'? Ste mislili, da se ultras kultura razvija bolj ali manj v južni Ameriki in južni Evropi? Seveda to ni res.

Navijaško gibanje v resnici nima meja, v tem pogledu se dokazujejo tudi Japonci, Avstralci, kakopak tudi Skandinavci. Na Švedskem pirotehnični šovi niso nobena redkost, žal so tudi navijaški incidenti kar pogosti. Mestna tekmeca v Göteborgu ne tekmujeta v isti ligi, IFK je prvoligaš, GAIS pa drugoligaš. Posledično se redko srečata, včerajšnji obračun na stadionu Gamla Ullevi je bil denimo prvi po sedmih letih.

Vendar ta dolgo pričakovani mestni derbi se ni dokončal. Sredi drugega polčasa je sodnik odpiskal konec in obe moštvi poslal v slačilnico. Razlog tiči v pretirani pirotehnični predstavi, na igrišče so letele bakle, topovski udari. To ni bila običajna baklada, kakršno videvamo na številnih tekmah. Vse skupaj je ušlo izpod nadzora, za nameček jo je skupil vratar GAIS-a Marko Johansson.

goteborg gais 1


"Ena od raket je padla blizu našega vratarja. Zelo močno je počilo, zdaj ima težave s sluhom. Gre sicer za čvrstega fanta, vendar takšne stvari se ne bi smele dogajati. Obe ekipi sta želeli nadaljevati, vendar najpomembnejša je varnost igralcev. Naš vratar se ni želel več vrniti med vratnici," je dejal trener GAIS-a Bosko Orovic.

Ko je začelo goreti in ko je začel stadion prekrivati gost dim, je bil rezultat 0:0. Sodniku Glennu Nybergu ni preostalo drugega, kot da prekine tekmo in igralce pošlje v slačilnico. Več kot eno uro so sestankovali predstavniki obeh klubov, sodniki in policija. Na koncu so se odločili, da je v nastalem položaju nemogoče zagotoviti varnost. Tekmo so naposled dokončno prekinili.

"Zelo me boli glava, še vedno mi zvoni v ušesih. Zelo sem se ustrašil. Najprej sem mislil, da na tribunah prižigajo običajne bakle, bengalke. To ne bi bilo nevarno, potem pa sem videl, da so drugačne, da so neobičajno velike. Pomislil sem: 'Sranje, kaj je to?' Takoj zatem je ena padla tik ob meni, avtomatično sem začel mencati po desnem ušesu. Nikoli nisem videl kaj takšnega. Kot bi bilo praznovanje novega leta," je po tekmi pripovedoval Johansson.

Policija predpostavlja, da so navijači že pred tekmo na tribuni skrili pirotehniko.

Značke: göteborg, navijači

Članki iz rubrike