zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

NU
NU
0 03.12.2018 16:43:15

Modrić že nekaj dni lika smoking

Luka Modrić
Profimedia
Nocoj bodo v Parizu podelili 63. zlato žogo. Presenečenje bo, če ne bo romala v roke 33-letnega Hrvata, ki si kruh služi pri madridskem Realu. Bilo je to veliko leto Luke Modrića.

Ballon d'Or. Nagrada, ki jo podeljujejo vse od leta 1956 in ki si jo je izmislil novinar Gabriel Hanot. Na začetku je bila namenjena le evropskim nogometašem, zato boste na seznamu prejemnikov med drugim zaman iskali Peleja in Maradono. Globalizacija se je začela leta 1995, dokončno pa je nastopila leta 2007.

Prvi prejemnik je bil sir Stanley Matthews, v zadnjih desetih letih pa je bilo precej monotono, da ne rečemo dolgočasno. Zlato žogo sta si namreč podajala Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Ronaldo, Messi, Messi, Messi, Messi, Ronaldo, Ronaldo, Messi, Ronaldo in še enkrat Ronaldo. Messi – Ronaldo 5:5. Zdaj naj bi po letu 2007 in Ricardu Izecsonu dos Santos Leiteju, ki ga v nogometnem svetu poznamo pod vzdevkom Kaka, znova dobili dobitnika zlate žoge, ki se ne piše Messi ali Ronaldo.


Stavnice pravijo Modrić, vplivni mediji pravijo Modrić, tudi številni igralci pravijo Modrić. Antoine Griezman po drugi strani pravi Antoine Griezman, nekateri bi radi z zlato žogo v rokah videli Raphaëla Varana, ki je letos osvojil obe najpomembnejši lovoriki v svetu nogometa – ligo prvakov in naslov svetovnega prvaka. To naj bi bila tudi trojica z največ glasovi, medtem ko naj bi nagrada kopa, priznanje za najboljšega mladega nogometaša, pristala v rokah Kyliana Mbappeja.


Kot vsak izbor je tudi ta v prvi vrsti stvar okusa in/ali sogovornika, a presenečenje bo, če France Football, ki podeljuje to najprestižnejšo posamično priznanje v svetu nogometa, nocoj za naj igralca v letu 2018 ne bo razglasil 33-letnega Hrvata. Naj ga imate radi ali ne, za njim je veliko leto.


Najbo... Najuspešnejši nogometaš

Nepozabno leto. Modrić je bil izbran za naj igralca lige prvakov, naj igralca mundiala, pripadla pa mu je tudi nagrada the best, ki jo podeljuje Fifa. Ballon d'Or naj bi bil pika na i oziroma češnja na torti. Z vsem spoštovanjem do vseh naštetih nagrad, toda zlata žoga je zgodba, poglavje zase. Nogometni oskar.


Glasovalo je 195 novinarjev, ki so tako ali drugače povezani s tem francoskim tednikom. Večna dilema pri tem je, ali glasovati za najboljšega ali za najuspešnejšega nogometaša. Modrić vsekakor bolj spada v tisto drugo kategorijo. Povedano drugače, ni najboljši igralec na svetu, je pa bil rezultat na njegovi strani, med drugim je z Realom osvojil ligo prvakov, s Hrvaško pa zaigral v finalu mundiala.


Tudi popotnica za pot v Pariz je bila lepa, Real je namreč v soboto premagal Valencio. Ne le popotnica, tudi družba je imenitna. Hrvaškega nogometaša naj bi na gala prireditvi v Parizu spremljali predsednik Reala Florentino Perez, soigralec Sergio Ramos ter klubski legendi Roberto Carlos in Raul. Sijajni nogometaši, ki pa tega nogometnega oskarja nikoli niso osvojili.


Modrić bo po drugi strani že nocoj bržkone v imenitni družbi. Kako imenitni? Imena so sama po sebi še najbolj zgovorna. Že omenjena Messi in Ronaldo, pa Michel Platini, Johan Cruyff, Marco van Basten, Franz Beckenbauer, tisti prvi, pravi oziroma brazilski Ronaldo, Alfredo Di Stéfano, Kevin Keegan, George Best ... Dobrodošel med nesmrtne, Luka.

Članki iz rubrike