stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 22.09.2018 13:28:56

Uefa: Turška kandidatura za Euro 2024 z minusi, nemška brez

Prihodnji teden bo znana gostiteljica evropskega nogometnega prvenstva leta 2024. Evropska nogometna zveza (Uefa) bo odločala med Nemčijo in Turčijo, mnenje o kandidatkah pa je v petek podala v poročilu. Poročilo se posveča viziji kandidatk, varnosti, finančnim okvirjem, infrastrukturi ter političnim, socialnim in okoljskim vidikom.

Ali bo Euro 2024 gostila Nemčija ali prvič Turčija, bo dokončno znano v četrtek, 27. septembra v Nyonu. Poročilo kaže na očitne in velike razlike med kandidatkama glede tradicije prirejanja velikih športnih tekmovanj in prvenstev, razvitosti infrastrukture in stopnje navijaške kulture.

Uefa kot pozitivne stvari turške kandidatura izpostavlja njen namen po združevanju ljudi in zavzemanju za medkulturni dialog, ki ji ga omogoča lokacija med tremi celinami. Turčija želi z organizacijo navdahniti širše občinstvo, še posebno mlade, da bi začeli igrati nogomet. Organizacija prvenstva bi tudi zaokrožila praznovanje ob stoletnici ustanovitve turške republike in njihove nogometne federacije.

Kljub temu da je Uefa v poročilu zapisala, da je glavna motivacija Turčije jasna in sovpada z Uefinimi dolgoročnimi cilji in promoviranjem vrednot, kot so vključenost, raznolikost in dostopnost, pa ima turška kandidatura nekaj minusov. Sedem od desetih predlaganih stadionov bi bilo treba obnoviti, medtem ko nemški stadioni ne potrebujejo nikakršne obnove.

V Turčiji, kjer naj bi se tekme igrale v Istanbulu, Ankari, Antalyi, Bursi, Eskisehirju, Gaziantepu, Kocaeliju, Konyi in Trabzonu, obstajajo tudi odprta vprašanja o prometnih povezavah med turškimi mesti, a turška nogometna zveza zagotavlja, da bodo v Turčiji do leta 2024 izboljšali transport. Turško organizacijo prvenstva podpira tudi predsednik Recep Tyyip Erdogan, a poročilo svari, da bi se zaradi trenutnega gospodarskega stanja v državi načrtovane javne investicije lahko znašle pod pritiskom.


Težave bi se lahko pojavile tudi pri nastanitvi, saj v poročilu piše, da edino hoteli v Istanbulu in Antalyi lahko gostijo veliko število navijačev, hoteli v Ankari imajo omejene možnosti nastanitev, ostala mesta pa imajo zelo omejene možnosti za nastanitve.

Velike razlike med Nemčijo in Turčijo pa se pojavljajo tudi pri navijaških conah; nemška Berlin in Düsseldorf lahko sprejmeta več kot 100.000 navijačev, ostala nemška mesta, ki bi gostila prvenstvo (Köln, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, München in Stuttgart), pa med 33.000 in 80.000 navijačev. V Turčiji so te številke mnogo manjše, Istanbul bi lahko sprejel 56.000 športnih navdušencev, ostala mesta pa zgolj med 9000 in 37.000, piše spletni portal BBC.

Vprašanje je tudi, kaj bi se zgodilo, če bi prišlo do sponzorskega dogovora med Uefo in proizvajalcem piva, saj je v Turčiji prepovedano oglaševanje alkohola.

Nemčija sicer že ima izkušnje z organizacijo največjih mednarodnih nogometnih tekmovanj, saj je Zahodna Nemčija gostila Euro 1988 in SP 1974, združena Nemčija pa leta 2006 SP. Leta 2020, ko bo Euro potekal v 12 državah, bo ena od držav gostiteljic tudi Nemčija.

Turčija velikega nogometnega tekmovanja še ni organizirala. Tokrat kandidira četrtič, nazadnje je izgubila proti Franciji za organizacijo Eura 2016. Bo pa leta 2020 na olimpijskem stadionu Atatürk v Istanbulu po letu 2005 drugič gostila finale lige prvakov.

Značke: nogomet, ep

Članki iz rubrike