Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.07.2018 18:41:11
Deli članek:

Nike bi lahko v Rusiji z nogometnega prestola izrinil Adidas

Ameriški proizvajalec športne opreme Nike bi lahko v Rusiji končno premagal tradicionalnega zmagovalca nogometnih prvenstev, nemškega konkurenta Adidas. Z odhodom Nemcev, Špancev in Argentincev je slednji že utrpel znatno škodo. Dan po izpadu elfa so namreč delnice nemškega podjetja padle za skoraj tri odstotke, poročajo tuje agencije.

Med reprezentancami, ki so se kvalificirale v četrtfinale svetovnega prvenstva, bodo drese z znanim logotipom ameriškega podjetja nosile Brazilija, Francija, Anglija in Hrvaška, s tremi črtami pa bodo opremljeni reprezentanti Belgije, Rusije in Švedske. Svojega predstavnika med najboljšimi osmimi ima tudi Puma, in sicer Urugvaj.

Dobre predstave moštev, ki jih sponzorira Nike, podjetju predstavljajo velik uspeh, saj se z njimi krepi prodaja dresov. V poslovnem letu 2018 je ta linija oblačil ustvarila že nekaj več od dveh milijard dolarjev prihodkov, poročanje Reutersa povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Proizvajalci sicer večino opreme, namenjene nogometnim navdušencem, prodajo že pred prvenstvom, a uspeh ekipe ponavadi prinese dodatno povpraševanje po določenih dresih, še posebej, če je njihov uspeh presenetljiv. Nike je prvič več moštev od Adidasa opremil na svetovnem prvenstvu v Braziliji pred štirimi leti, Adidasov logotip pa je letos nosilo 12 od 32 moštev, vključno z Nemčijo, Španijo in Rusijo.

V Adidasu so velik šok doživeli prejšnji teden z izpadom Nemčije. Delnice podjetja, so naslednji dan izgubile 2,7 odstotka. Sledili so še izpadi Argentine in Španije, v ponedeljek pa je Brazilija premagala Mehiko in tako je Nike zabeležil še eno pomembno zmago.

Ameriško podjetje od začetka svetovnega prvenstva beleži skoraj triodstotno rast delnic, na kar je sicer vplivalo tudi močno četrtletna bilanca, še povzema Hina.