sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

STA
STA
0 27.06.2018 20:30:30

Na Otoku NAVDUŠENI nad gledanostjo MUNDIALA, številke gredo V NEBO!

Reuters
Čeprav tradicionalni mediji, kot sta televizija in radio, v zadnjih letih vztrajno beležijo padce gledanosti in poslušanosti na račun spletnih storitev, se je v Angliji za čas svetovnega prvenstva v Rusiji ta trend obrnil. Pri tem sicer ostaja vprašanje, ali je to posledica dobre igre angleške reprezentance ali novih prijemov.

Prenos uvodne tekme angleške reprezentance na mundialu je imel največjo gledanost med vsemi oddajami na britanskih televizijah letos, tudi radijski prenosi pa ne zaostajajo, saj je prenos na radiu v povprečju poslušalo 13,8 milijona poslušalcev, poroča britanski časnik The Guardian.

Radijske prenose tekem zagotavljajo tako BBC Radio 5 in TalkSport, njihovi preliminarni podatki pa kažejo na rekordno poslušanost nogometnih vsebin in tudi vključenost gledalcev.

Uradnih podatkov sicer za zdaj ni, tako ostaja vprašanje, ali so sedanji trendi posledica dobre angleške igre na turnirju, ki je že dvignila nogometna pričakovanja na Otoku, ali nekaterih novih vsebinskih prijemov. Med slednjimi je tako vključenost strokovnih komentatork ter povezovanje nogometnih vsebin z zabavnimi.

Ne glede na razlog je učinek jasen. Vodja 5 programa BBC Radia Jonathan Wall je poslušanost vsebin, povezanih z mundialom, označil za izjemne. Kljub povečanju odjema spletnih pretočnih vsebin, televizijske in radijske vsebine presegajo pričakovano gledanost in poslušanost za 20 odstotkov. "Medijski svet je sicer priča velikim digitalnim inovacijam, a živi prenosi so še vedno odmevni," je dodal Wall.



Enako ocenjuje tudi vodja nacionalnih programov na radijski mreži TalkSport Liam Fisher, ki večjo poslušanost pripisuje spletnim poslušalcem. "Poslušanost prek spleta je narasla za 25 do 30 odstotkov, tudi vključenost poslušalcev je večja, saj beležimo več klicev in sporočil. Imamo polne roke dela," je povedal Fisher za The Guardian.

Med drugim so za vsebine, povezane z mundialom, tako na BBC Radiu 5 kot tudi na TalkSportu povečali angažiranost strokovnih komentatork in novinark, kar naj bi tudi povečalo pestrost vsebin. Ob tem pa komentatorke niso univerzalno sprejete - proti njim so predvsem moški iz komentatorskih vrst, opozarja The Guardian.

Pri tem je Wall izrazil veliko razočaranje nad "posplošenimi ocenami" o delu komentatork in voditeljic. "Pri nas novinarke in komentatorke niso nič novega, saj so že leta del komentatorskih ekip. Takšni odzivi pa lahko le škodijo samozavesti in nas peljejo nazaj v srednji vek."

Fisher je ocenil, da je bila na TalkSportu sprva zadržanost do spreminjanja tradicije, po kateri so le nekdanji nogometaši prispevali strokovna mnenja, saj je "obstajal strah, da ne bo želenega odziva". Vendar se je uporaba mešanih komentatorskih ekip pokazala kot uspešna: "Poskušali smo nekaj novih pristopov, med drugim sodelovanje z nekdanjo reprezentantko Eni Aluko. Poslušalci so jo zelo dobro sprejeli."

Značke: nogomet, mediji

Članki iz rubrike