Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.06.2018 10:34:20
Deli članek:

Piše se zgodovina! Sodniki prvič v zgodovini mednarodnega tekmovanja POKAZALI ZELENI KARTON

vszi

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so sodniki eni od tekem podelili zeleni karton. Da, prav ste slišali. Zeleni karton.

V Londonu v tem trenutku poteka svetovno prvenstvo nogometnih zvez, ki niso pod okriljem Fife. Tako imenovano prvenstvo CONIFA.

In na tem prvenstvu nastopajo reprezentance kot so Panjab, Padanija, Severni Ciper, Ellan Vannin, Szekely Land in tako naprej ... 

Zanje še najbrž niste slišali, boste pa zagotovo z začudenjem pospremili novico, da so na prvenstvu prvič pokazali zeleni karton.

Zeleni karton namreč pomeni, da je bil storjen prekršek ali ugovarjanje sodniku nekje med rumenim in rdečim kartonom, pri tem pa mora igralec nemudoma zapustiti zelenico, moštvo pa ima možnost, zamenjati igralca z zelenim kartonom, če ima na voljo še menjave. Poleg tega igralec ni suspendiran za naslednjo tekmo, razen če dodatne nepravilnosti vidi komisija. 

Sodnik Raymond Mashamba je pokazal kar dva zelena kartona na tekmi med Padanijo in Tuvalujem na začetku drugega polčasa, na kar sta sledili menjavi. 

Organizator turnirja Paul Watson je dejal: "Res bi radi preprečili ugovarjanje sodnikom in grobe prekrške. Nogomet ima velike težave, saj sodniki ne uživaja več spoštovanja."

V Serie B so želeli uvesti zeleni karton, ampak za lepo obnašanje in pošteno igro, kar pa se ni ravno izkazalo za obstojno. 

Nekje leta 1981 ali 1982 so sodniki v nižjem rangu tekmovanj že uporabljali zelene kartone, a je šlo takrat  za izključitev igralca za pet minut, kot nas je opozoril Ivo Šajh.