Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
19.04.2018 14:01:50
Deli članek:

JANTASTIČNO! Številke ne lažejo, Oblak pred novim neverjetnim mejnikom!

Profimedia

Statistika je kot bikini, ki veliko odkriva, najvažnejše pa ohrani skrito. Toda številke ne lažejo, Jan Oblak je pred novim izjemnim mejnikom.

Potem ko so se na začetku sezone še malce lovili v novem domu, so se zdaj povsem udomačili. Pravzaprav bi lahko nad vhod Wande Metropolitano mile volje obesili tisto Dantejevo. Opustite vsakršno upanje, vi, ki vstopate! Wanda je postala "wall", zid, na zadnjih desetih tekmah na domačem igrišču Atletico namreč ni prejel zadetka. Povedano drugače, Jan Oblak je na domačem igrišču nepremagan že 917 minut!

Granitna obramba? Še več kot to. Na domačih tekmah la lige je obramba Atletica na čelu z Oblakom v letošnji sezoni kapitulirala vsega štirikrat. V tem pogledu mu v petih najmočnejših evropskih ligah ni para. Še najbližje mu je Juventus, ki je na domači zelenici prejel pet golov. Manchester United je na Old Traffordu prejel 8 golov, Bayern na Allianz Areni 10.

Oblak je sicer na dobri poti, da še tretjič zapored domov odnese nagrado zamora. Nekaj, kar je do zdaj uspelo le Luisu Arconadi, ki je kot vratar Real Sociedada nagrado dobil med letoma 1979 in 1981, ter Victorju Valdesu, ki je kot vratar Barcelone nagrado domov odnesel štiri leta zapored (2008–2012). Njegov edini preostali konkurent Marc-Andre ter Stegen, ki je v torek zvečer prvič nosil kapetanski trak, je bil v Vigu med boljšimi na zelenici, a vseeno moral dvakrat po žogo v svojo mrežo in je zdaj prejel štiri zadetke več od Škofjeločana. Slednji je na 32 tekmah prejel 15 golov (koeficient 0,47), nemški reprezentant pa na 33 tekmah 19 golov (koeficient 0,58). Dirka za nagrado zamora je sicer že dolgo dirka dveh mož, tretjeuvrščeni Guaita (Getafe/koeficient 0,89) je že daleč zadaj.

Velja sicer omeniti, da v poštev pridejo le vratarji, ki so na zelenici na vsaj 28 prvenstvenih tekmah prebili vsaj po 60 minut. Oblak, ki bo že danes, ko colchonerosi gostujejo v Sociedadu, znova na delu, je sicer pred dvema letoma v povprečju prejel le 0,47 gola na tekmo, s čimer je izenačil rekorden dosežek Francisca Liana (Deportivo) iz sezone 1993/94.