joe biden Svet24.si

Biden naj bi razmišljal o umiku, če mu ...

živila, trgovina Svet24.si

Kupci prisegajo na nizko ceno bolj kot na ...

PREMOGOVNIK VELENJE Necenzurirano

Odločilni meseci za usodo TEŠ6: zapiranje ...

1717959349-dsc02720-1717959247314 (1) Reporter.si

Mesarsko klanje v SLS: kako je Petru Gregorčiču ...

kongresni trg bobo 1 Ekipa24.si

Ponos do neba! Fantastični slovenski junaki se se...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić po blamaži proti Hrvatom ni ovinkaril in...

nu
nu
0 03.03.2018 10:17:59

ŠKADAL NA DERBIJU IRANSKEGA PRVENSTVA! Infantino na tribuni, dekleta pa v zaporu

Prvi mož svetovnega nogometa Gianni Infantino je bil pred dnevi gost na derbiju iranskega prvenstva med tretjeuvrščenim Esteghlalom in vodilnim Persepolisom.

Do tu vse lepo in prav, vendar tekma ni zaokrožila po vseh svetovnih medijih zaradi visokega gosta, ampak zaradi neljubega dogodka, ki se je zgodil ... pravzaprav pred vhodnimi vrati na stadion. V Iranu dekletom ni dovoljen vstop na tribune, kar je želelo spremeniti 35 žensk, ki so s svojevrstno akcijo skušale izkoristiti prisotnst Infantina. Kot, da ima gospod takšno moč, da bi lahko spremenil voljo voditeljev iranskega naroda.

Dekleta so želele na stadion, vendar so jih varnostniki pri tem zaustavili. Stvari so šle celo tako daleč, da je vseh 35 končalo v zapor. Dodatni škandal se je zgodil med tekmo, ko so oblasti kar prekinile teve prenos, potem ko je novinar v prisotnosti Infantina vprašal iranskega ministra za šport Masouda Soltanifara, kdaj bo ženskam dovoljen ogled nogometnih tekm.

iran zenske


V Iranu ženske nimajo pravice vstopa na stadione od Iranske revolucije leta 1979. Ves čas se borijo, da bi to spremenile, gostovanje predsednika Fife pa so želele izkoristiti v svoj prid. "Infantino bo na stadionu. Želim, da se ženske zberejo pred stadionom in skušajo moške pridobiti na svojo stran - naj bodo solidarni in brez ženske ne vstopijo na tribuno," je na družbenih omrežjih protest napovedala iranska aktivistka Masih Alinejad.

Iz iranke vlade so po dogodku sporočili, da ni res, da so ženske končale v zaporu, ampak so bile le zadržane za določen čas. Vse skupaj se je dogajalo na stadionu z imenom Azadi, kar po iransko - kako ironično - pomeni svoboda.

Esteghlal, ki ga vodi nemški strokovnjak Winfried Schäfer, in Persepolis s hrvaškim strategom Brankom Ivankovićem sta sicer najuspešnejša nogometna kluba v zgodovini iranskega nogometa.

Članki iz rubrike