Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.08.2017 09:17:34
Deli članek:

Osramočeni španski funkcionar po dveh tednih na prostosti

Angel Maria Villar, nekdanji dolgoletni predsednik španske nogometne zveze, ki ga je španska policija aretirala zaradi obtožb v zvezi s korupcijo, je po dveh tednih pripora na prostosti. Sedeminšestdesetletnika so v torek zvečer proti plačilu 300.000 evrov varščine izpustili iz zapora v Soto del Realu kakšnih 40 km iz Madrida.

"Hvala vsem, ki me podpirate," je dejal pred sodnim poslopjem.

Villarja ter njegovega sina Gorko Villarja so aretirali 18. julija v široki akciji španske policije, ki oba sumi finančnih malverzacij in korupcije v povezavi z organizacijo mednarodnih tekem. Sodnik je sprva odločil, da do obravnave oba zadrži v priporu brez možnosti plačila varščine zaradi nevarnosti, da bi na prostosti vplivala na dokazni material, a se je ta teden premislil.

Policija je med preiskavo na sedežu španske nogometne zveze zasegla večje količine dokumentov ter na zaslišanje odpeljala tudi finančnega vodjo zveze Juana Padrona. Padron je podpredsednik RFEF in predsednik nogometne zveze Tenerifeja. Med pridržanimi je tudi Ramon Hernandez Baussou, tajnik te zveze. Španski mediji poročajo, da so v ozadju preiskave različne finančne malverzacije v povezavi z mednarodnimi tekmami. Šlo naj bi za ponarejanje dokumentov, zlorabo finančnih sredstev ter korupcijo.

Villar in njegov sin Gorka Villar se bosta zdaj po plačilu varščine lahko branila s prostosti. Gorka Villar je moral plačati 300.000 evrov varščine. Kot poroča časnik Mundo Deportivo, tožilstvo ocenjuje, da je finančna vrednost Villarjevih spornih poslov kar 45 milijonov evrov.

Oba obtoženca sta morala španski policiji predati potna lista in se bosta morala redno, vsak teden javljati sodišču.

Vilar je bil letos maja osmič izvoljen na mesto predsednika zveze in je to funkcijo opravljal kar 29 let. Po aretaciji ga je špansko ministrstvo za špport suspendiralo za leto dni, odstopil pa je tudi z mest podpredsednika tako Evropske (Uefa) kot Mednarodne (Fifa) nogometne zveze.