Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
12.06.2017 15:48:01
Deli članek:

Kdo se je opekel na nogometni tržnici: Deset najbolj zgrešenih nakupov pretekle sezone

twitter
Claudio Bravo

Približuje se poletni prestopni rok, že zdaj pa je veliko ugibanja o tem, kje bi lahko končal kateri od nogometašev.

Govori se marsikaj, ampak prestop ni končan, dokler se ne podpiše pogodba. Od začetnega poizvedovanja do podpisa pogodbe pa lahko mine kar precej časa.

Lahko pa se spomnimo dogajanja izpred približno enega leta, ko so se dogajale podobne stvari. Pri spletnem portalu Goal.com so celo naredili seznam desetih nogometašev, od katerih se je v prejšnji sezoni po prestopu pričakovalo ogromno. Temu primerno so klubi zanje tudi odšteli veliko denarja, na koncu pa so bili razočarani, ker fantje niso izpolnili pričakovanj.

Na deseto mesto so postavili Gabriela Barboso Gabigola, ki ga je Inter od brazilskega Santosa kupil za 29,5 milijona evrov. Dvajsetletni brazilski napadalec je bil v domovini označen za čudežnega dečka, v Italiji pa je nastopil na devetih prvoligaških in eni pokalni tekmi, na katerih je zabil samo en gol. Črno-modri še niso obupali, vseeno gre za mladega fanta, ampak bo moral precej dvigniti raven svojih predstav.

Deveto mesto si je zaslužil Andre Schürrle, 26-letni krilni napadalec je dortmundsko Borussio stal 30 milijonov evrov (prišel je iz Wolfsburga). V bundesligi je odigral 15 tekem, od tega samo tretjino v celoti, zabil je dva gola. Mesto pred njim je Bayernov Renato Sanches, za katerega so Bavarci Benfici odšteli 35 milijonov evrov. Najstnika so si lani v svojih vrstah želeli mnogi klubi, v tej sezoni pa je igral zelo malo in govori se o njegovem odhodu iz Münchna.

Sedmi je njegov rojak Andre Gomes, ki ga je Barcelona iz Valencie pripeljala za enako vsoto. Triindvajsetletni vezist se nikakor ni uspel uveljaviti v ekipi katalonskega velikana, čeprav je igral na 47 tekmah, na njih pa prispeval tri gole in prav toliko podaj. Tudi v njegovem primeru ne bi bilo presenetljivo, če bi poleti zamenjal delodajalca.

Šesto mesto je pripadlo Islamu Slimaniju, Leicester City je Alžirca odkupil od lizbonskega Sportinga in zanj plačal 30 milijonov evrov. Čeprav je v 31 nastopih (v vseh tekmovanjih) devetkrat meril v polno, to ni bilo dovolj, da bi zadovoljil klubske apetite. Naslednji na lestvici razočaranj je Lucas Perez. Topničarji so Deportivu za Španca odšteli 20 milijonov evrov, na 22 tekmah je zadel osemkrat (samo enkrat v prvenstvu), Arsenal pa ga je že uvrstil na transfer listo.

Četrti je član Tottenhama Vincent Janssen, za katerega je AZ Alkmaar iztržil 20,1 milijona evrov. Že pred selitvijo v Anglijo se ga je prijel vzdevek novi Ruud van Nistelrooy, a je v prejšnji sezoni pokazal, da je še daleč od slovitega rojaka, to govori naslednji podatek: 26 prvenstvenih tekem, dva gola.

Jese je poleti iz Reala odšel v PSG, Parižani so zanj plačali 25 milijonov evrov, ampak so ga januarja posodili Las Palmasu. To pa je dovolj zgovoren podatek, kako so bili zadovoljni z njegovim učinkom.

Drugo mesto je pripadlo Claudiu Bravu, ki je v Manchester City prišel kot velika okrepitev. Trener Pep Guardiola je zanj odštel 18 milijonov evrov in 'odslovil' angleškega reprezentančnega vratarja Joeja Harta. Toda Bravo se je po nekaj kardinalnih napakah izkazal za strel v prazno. Po dobri polovici sezone se je usedel na klop za rezerviste, potem pa se je še poškodoval.

Najslabši posel naj bi naredili pri Chelseaju, ki je od Marseilla za 39 milijonov evrov kupil Michyja Batshuayija. Belgijski reprezentant je bil zanimiv kopici evropskih velikanov, v premier ligi pa je v minuli sezoni samo eno tekmo začel v udarni zasedbi modrih. Na koncu je v 20 premierligaških nastopih zmogel pet golov, toda njegov status v ekipi trenerja Antonia Conteja je vse prej kot dober.