Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
14.05.2017 14:11:01
Deli članek:

Vroče v Romuniji: Prvak je Hagijev klub, Steaua pa trdi, da temu ni tako

V Romuniji so v soboto okronali prvaka prve nogometne lige, lige 1. Krstno titulo je osvojil klub s sedežem v Ovidiu, Viitorul Constanta. Gre za projekt romunske nogometne legende Gheorghea Hagija, ki ga je ustanovil leta 2009. V Steaui iz Bukarešte so prepričani, da je naslov pripadel njim, zato se bodo pritožili.

Ekipa Viitorul Constanta si je svoj premierni naslov zagotovila po domači zmagi z 1:0 proti klubu CFR iz Cluja. Takoj po razglasitvi novega državnega prvaka so se oglasili v najbolj priljubljenem in s 26 osvojenimi lovorikami v nacionalnem prvenstvu ter 22 pokalnimi lovorikami najuspešnejšem romunskemu klubu ter napovedali pritožbo. Vodilni možje v Steaui so prepričani, da bi naslov moral pripasti njim.

V končnici prvenstva, najboljših šest klubov iz rednega dela Lige 1 Orange se je pomerilo še v sklepnem delu turnirja, play-offu, je klub iz Bukarešte osvojil enako število točk kot nogometaši Constante. Obojim je pripadlo 44 točk, potem ko je Steaua s 3:0 premagala CS Universitatea Craiova ter se na vrhu izenačila z Viitorulom. Romunska nogometna zveza je prvaka razglasila z objavo na spletnih straneh na podlagi statističnega izkupička v medsebojnih srečanjih, Viitorul je bil nekoliko uspešnejši, čeprav so nogometaši iz Bukarešte v končnici osvojili šest zmag, eno več kot tekmeci iz Constante.

Administrativno odločitev zveze, ki je naslov podelila po njihovemu mnenju napačnemu prvaku, bodo izpodbijali na najvišjih sodnih instancah v svetu športa, mednarodnemu športnemu razsodišču Cas v švicarski Lozani. Gre za spor dveh romunskih imenitnežev, lastnik in trener Constante je 52-letni nekdanji izjemni nogometaš Hagi, lastnik kluba iz Bukarešte FCSB pa je razvpiti milijonar in politik Gigi Becali, ki je bil leta 2013 obsojen za zaporno kazen zaradi korupcijskega škandala. Becali naj bi tudi na sporen način prišel do lastništva nad nekdanjim vojaškim klubom iz prestolnice, ki je kot prvi klub iz držav za tako imenovano železno zaveso leta 1986 osvojil ligo prvakov, ko je v finalu premagal Barcelono.

Becali trdi, da bi morali pri dodelitvi lovorike upoštevati razmerje medsebojnih obračunov med ekipama skozi celotno sezono: "Mi smo prvi, kajti štiri tekme odigrane v medsebojnih obračunih v prvem delu sezone so v našo korist, kar pomeni, da je naslov zakonito naš. Mi smo prvaki, to je stoodstotno. Šli bomo na Cas v Lozani in tam nam bodo dali tisto, kar je naše, trofejo."

Na drugi strani pa je Hagi povsem miren in se ne želi vznemirjati. "V FCSB ne znajo dobro prenašati poraza. Sem ponosen, vesel, kajti gre za učence moje akademije, ki tvorijo veliko moštvo, ti moji otroci so se borili kot levi in iz sebe potegnili zadnje atome moči, da bi dosegli nemogoče. Čeprav vemo, da so zaradi našega uspeha nekateri zelo nezadovoljni, to ne bo pokvarilo našega veselja. V velikanu se bodo morali naučiti vesti kot odrasli in veliki možje tudi takrat, ko izgubljajo," je dejal Hagi.