Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
08.05.2017 19:27:30
Deli članek:

159 dni po tragediji prvi naslov za Chapecoense

Reuters

S skupnim izidom 1:1 (proti Avaiu) je Chapecoense drugič zapored osvojil naslov prvaka v brazilski zvezni državi Santa Catarina.

To je prvi osvojeni naslov za ta klub po letalski nesreči 28. novembra lani, ko se je letalo z igralci, vodstvom in novinarji zrušilo blizu Medellina v Kolumbiji. V tej nesreči je življenje izgubilo 71 oseb.

Novi trener Vagner Mancini je v klub moral pripeljati kar 25 novih nogometašev (pol jih igra na posodi, nekaj jih je prišlo iz klubskega mladinskega pogona), jih uigrati, ob tem pa se boriti še z močnimi čustvi navijačev, ki tragedije seveda še vedno niso preboleli. V klubu so medtem uspešno nadomestili tudi v tragediji preminule člane klubskega osebja, od skavtov, fizioterapevtov, pomočnikov trenerja in tako naprej.

Chapecoense je ob nesebični pomoči uspel formirati novo ekipo, ki je zdaj torej prvak v svoji zvezni državi. V Braziliji se se regionalne lige namreč igrajo med sezonami DP. Chapecoense je v prvi finalni tekmi kot gost z 1:0 premagal Avai, v nedeljo je na povratni tekmi kot domačin izgubil z istim rezultatom. Po predpisih je pokal pripadel ekipi, ki je bila boljša v ligaškem delu - Chapecoensu, ki je do naslova prišel 159 dni po tragediji.

Chapecoense ima priložnost, da osvoji še vrednejši pokal, Južnoameriški superpokal. Zanj se bo pomerila s kolumbijskim Atletico Nacionalom, s katerim bi morala igrati finale superpokala, ko se je zgodila nesreča. Chapecoense je kot domačin prvo tekmo dobil z 2:1, povratna tekma bo v noči na četrtek.