Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
28.12.2016 16:07:06
Deli članek:

Ne Ronaldo, ne Messi, statistično je bil najboljši nekdo drug (VIDEO)

Reuters

Mednarodno združenje za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) je predstavilo še nekaj letošnjih statističnih zmagovalcev.

Nagrado za najboljšega strelca v elitnih ligah je prejel Barcelonin zvezdnik Luis Suarez za 40 zadetkov, med vratarji je najboljši prvi mož Bayerna Manuel Neuer, kot najboljši ženski klub so izbrali Olympique Lyon.

Neuerja so pri IFFHS izbrali za najboljšega v letu 2016, za njim sta se, kot smo že poročali, uvrstila Juventusov vratar Gianluigi Buffon in vratar Sportinga Rui Patricio. Za nemškega reprezentanta je to četrta takšna nagrada v karieri. Slovenski vratarski zvezdnik madridskega Atletica Jan Oblak pa je v tej kategoriji pristal na šestem mestu.

Luis Suarez je po letih 2010 in 2014 tretjič najboljši na lestvici strelcev, a je v točkovanju najučinkovitejših strelcev najmočnejših lig prvič prišel do zmage z Barcelono. Za njim sta končala Zlatan Ibrahimović (PSG) z 38 in Gonzalo Higuain (Napoli) s 36 goli.

Tretje priznanje v zadnjih petih letih je tudi zmaga ekipe Olympique Lyon v ženski konkurenci, Francozinje so v glasovanju dobile rekordnih 241 točk, daleč za njimi so nogometašice Wolfsburga in ženska zasedba Bayerna iz Münchna.

V točkovanju sodnikov pa je bil letos najboljši Anglež Mark Clattenburg s 141 točkami, najbližje sta bila Italijan Nicola Rizzoli in Madžar Viktor Kassai. Na tej lestvici je slovenski sodnik Damir Skomina na devetem mestu.