Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
21.09.2016 13:40:59
Deli članek:

Škandal: Ali Victor Emenayo res šteje (samo) 23 let?

vszi

Večkrat se je že primerilo, da so se nekateri športniki izdajali za mlajše kot so v resnici bili, predvsem gre za športnike iz nekaterih manj razvitih držav.

Nova podobna zgodba prihaja iz Azerbajdžana, kjer se je pod drobnogledom znašel nigerijski nogometaš Victor Emenayo.

Triindvajsetletni napadalec je član drugoligaškega kluba Šahdag Qusar, toda azerbajdžanski mediji so se v teh dneh razpisali o njegovi dejanski starosti.

Sliši se skoraj neverjetno, toda pri tem navajajo, da je kar 17 let starejši od letnice rojstva, ki jo ima zapisano v osebnih dokumentih. V klubu pa mu grozijo, da ga bodo prijavili Fifi, če se izkaže, da je lagal glede svoje starosti.

Neka preiskava je pokazala, da je star 28 let, večino kariere pa je preživel v Ugandi. Pri klubu celo trdijo, da je videti, kot da bi jih imel štirideset in da je videti starejši od trenerja.

V Emenayovem potnem listu piše, da je rojen leta 1993, zgodba o tem, da je starejši, pa je že preplavila družbena omrežja. "Kako sploh lahko samo zaradi tega, kako sem videti, trdi, da nisem star 23 let? Nisem prevarant," je dejal užaljeni Emenayo.

Toda ni jih malo, ki so stopili v nogometašev bran. Slednji zagovarjajo tezo, da mogoče boleha za redko boleznijo, po kateri je človek videti starejši od dejanske starosti. Nekateri njegovi rojaki pa pravijo, da je mogoče preživel zelo težke in stresne čase, ki so pustili posledice tudi na njegovem videzu.

Nekaj podobnega se je pred tremi leti dogajalo s članom Lazia Josephom Minalo, ki mu niso verjeli, da je star 17 let, toda podrobnejša preiskava in zdravniški pregled sta potrdila njegovo starost. Za njegov starejši videz pa je kriva Lordejeva bolezen.

Drug podoben primer se je pred kratkim zgodil v kampu nigerijske reprezentance do sedemnajstega leta starosti, ki se je pripravljala na tekmo afriškega pokala narodov. Zdravniški pregled je pokazal, da je kar 26 njenih članov preseglo to starostno omejitev. "To je katastrofa. Praktično cela udarna enajsterica, ki so jo trenerji pripravljali za nastop, je diskvalificirana. Zdaj smo v velikih težavah," je takrat dejal eden izmed predstavnikov nigerijske nogometne zveze, ob tem pa lahko dodamo, da so Nigerijci celo aktualni svetovni prvaki v tej starostni kategoriji.