Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
20.09.2016 12:50:22
Deli članek:

Novo nogometno pravilo, ki je pripeljalo do čudežnega preobrata (video)

Reuters

V četrtek smo v ligi Europa videli neverjeten preobrat, ki ga je uprizoril Zenit. Rusi so do 77. minute zaostajali z 0:3, nato pa na tekmi z Maccabijem slavili s 4:3. Do preobrata pa je Zenitu pomagalo tudi novo nogometno pravilo.

Zakaj novo nogometno pravilo? Preprosto. Zenit je izgubljal z 1:3, ko je slovaški sodnik Ivan Kružliak dosodil indirektni prosti strel za Ruse, čeprav se je na prvi pogled zdelo, da je nogometaš Maccabija v svojem kazenskem prostoru posredoval povsem pravilno. A ni. In sledila je izključitev ter po indirektnem prostem strelu drugi gol Zenita. 

Za kaj točno je šlo? Vezist Maccabija Eli Dasi, ki je imel že od prej rumeni karton, je na sredini igrišča storil prekršek nad nogometašem Zenita, sodnik je pustil prednost. Akcija Rusov je tekla naprej, nogometaši Zenita so prišli v kazenski prostor, poslali žogo pred gol Izraelcev, ko je Dasi povsem pravilno posredoval in žogo izbil. A na presenečenje vseh je sodnik zaustavil igro, pokazal na indirektni prosti strel za Zenit ter Dasija izključil. In postopil je popolnoma pravilno.

Zakaj? Preprosto. Zaradi novega pravila. "Sodnik ne sme pustiti prednosti v situacijah, ko gre za težke prekrške, nasilno obnašanje ali prekršek za drugi rumeni karton, razen ko gre za obetavno priložnost za dosego zadetka. Sodnik mora nogometaša izključiti takoj, ko žoga zapusti mejo igrišča. Toda če se isti nogometaš, ki bi moral biti izključen, v nadaljevanju akcije igra z žogo ali gre v dvoboj s tekmecem, mora sodnik prekiniti igro, izključiti nogometaša in nadaljevati tekmo z dosojenim indirektnim prostim strelom," piše v novih pravilih. 

Do zdaj sodnik pri morebitnem drugem rumenem kartonu ni smel pustiti prednosti, temveč je moral igro takoj prekiniti in izključiti nogometaša.