Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
31.08.2016 13:59:02
Deli članek:

V Sarajevu umrl Josip Bukal, legenda Željezničarja

V Sarajevu je v noči na sredo zaradi posledic težke in dolgotrajne bolezni v 71. letu starosti umrl eden izmed velikih predstavnikov jugoslovanske šole nogometa Josip Bukal, legendarni igralec sarajevskega Željezničarja v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Bukal se je rodil v Okešincu na Hrvaškem, večino življenja pa je preživel v Sarajevu, kjer je igral za tamkajšnji Željezničar, za katerega je v 290 nastopih v obdobju od leta 1964 do leta 1973 v jugoslovanskem prvenstvu zabil 111 zadetkov, kar ga postavlja na vrh najboljših strelcev zasedbe z Grbavice. Gol več na ligaških tekmah ima Dželaludin Muharemović. Neuradno naj bi zabil kar 127 golov za Željezničar, s katerim je v sezoni 1971/72 osvojil tudi edini naslov prvakov tedanje Jugoslavije.

Nato se je preizkusil tudi v tujini, kjer je tri sezone nosil majico belgijskega Standarda iz Liegea. Proslavil se je sploh v prvi sezoni v vrstah Standarda, ko je bil z 12 zadetki prvi strelec v pokalu Uefa. Po treh sezonah v tujini in odigranih 71 tekmah, na katerih je zabil 46 zadetkov, leta 1975 je s Standardom osvojil naslov v takratnem belgijskem pokalnem tekmovanju, se je vrnil v domači Željezničar, kjer je leta 1978 tudi končal tekmovalno pot.

Znan je bil kot napadalec z zelo močnim strelom, s pravzaprav izjemnim, s katerim je paral nasprotnikove mreže. Na tekmi v Belgiji so celo izmerili, da je Bukal izstrelil žogo s takšno močjo, da je v zraku dosegla hitrost 141 kilometrov na uro.

Za reprezentanco nekdanje skupne države z jugoslovanskim grbom je zbral 24 nastopov ter vsega skupaj deset zadetkov. Po koncu tekmovalne poti je bil tudi trener, nazadnje pa se je posvečal vzgoji mladega rodu nogometašev.