Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
18.05.2016 11:14:03
Deli članek:

V Baslu danes žogo nadzira sokolje oko

Reuters

Na današnjem finalu lige Europa bo krovna zveza Uefa predstavila novost, saj bodo prvič na odločilni tekmi drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja uporabili tehnično pomoč za nadzor doseganja zadetkov. Tehnologija Sokolje oko (Hawk eye) bo pomagala sodnikom preverjati, ali bodo žoge ob zadetkih res prečkale golovo črto.

Sistem sokoljega očesa že uporabljajo v nemški bundesligi in angleški premier ligi, zdaj pa ga bosta udeleženca finala Liverpool in Sevilla prvič preizkusila še v odločilni tekmi evropske lige.

Obenem bo to tudi test za prireditelje evropskega prvenstva v Franciji, kjer bodo sodnikom prav tako pomagale kamere sokoljega očesa.

Gre za sistem sedmih kamer, ki zaznavajo, ali žoga s celotnim obsegom prečka golovo črto. "Tehnologija za pomoč prepoznavanja žoge pri prečkanju golove črte in dodatni sodniki za golom se dobro dopolnjujejo. Sodnikom za golom tako ni treba paziti še na to, ali žoga res prečka črto, temveč predvsem na dogajanje v kazenskem prostoru," je uvedbo tehnologije utemeljil vodja sodniškega oddelka pri Uefi Pierluigi Collina.

Uefa bo tehnologijo že v naslednji sezoni uvedla na vseh stopnjah tekmovanja v ligi prvakov, o uvedbi že na skupinskih tekmah v ligi Europa pa se bo odločila v kratkem.