Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
29.04.2016 14:20:32
Deli članek:

Uefa bo spremenila statut za sprejetje Kosova

vszi

Evropska nogometna zveza (Uefa) načrtuje spremembo statuta, s katero bi kljub nasprotovanju Srbije odprli vrata k sprejetju Kosova v Uefo na kongresu, ki bo prihodnji teden v Budimpešti, poroča beograjski dnevnik Politika, ki navaja "dobro obveščene vire".

Trenutno Uefa kot članice sprejema le tiste države, ki so neodvisne in priznane s strani Združenih narodov. Na torkovem kongresu pa naj bi spremenili peti člen tako, da bi sprejemali države, priznane od večine evropskih držav, poroča časnik in navaja, da so videli osnutek novega statuta.

Politika poroča, da bo Kosovo nemudoma zaprosilo za članstvo. Nekdanja srbska pokrajina, v kateri sicer večino predstavljajo Albanci, je neodvisnost razglasila leta 2008. Priznala jo je večina velikih zahodnih držav, srbska zaveznica Rusija pa je dala veto na sprejetje Kosova v ZN.

Uefa ima trenutno 54 članic, nazadnje, leta 2013, je medse sprejela Gibraltar, britanski čezmorski teritorij, ki ga ne priznavata ne Mednarodna nogometna zveza ne Mednarodni olimpijski komite. Slednji pa je decembra 2014 že priznal kosovski olimpijski komite.