Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
29.03.2016 20:44:06
Deli članek:

Stojčkov bo v Sofiji dobil svoj spomenik

vszi

Nekdanji bolgarski nogometni zvezdnik Hristo Stojčkov bo v kratkem dobil svoj spomenik, ki bo stal na stadionu Balgarska armija nogometnega kluba CSKA Sofija.

Bolgarski državni radio je poročal, da je bil danes na stadionu Bolgarska armija predstavljen model bronastega kipa Stojčkova, ki ga bodo uradno odkrili 20. maja. Pri oblikovanju približno dva metra visokega kipa je sodeloval tudi sam Stojčkov, kazal pa bo njegovo veselje ob izenačujočem golu proti reprezentanci Nemčije v četrtfinalu svetovnega prvenstva v ZDA. Leta 1994 so Bolgari v četrtfinalu z 2:1 premagali Nemčijo, nato pa so v polfinalu z 1:2 izgubili proti Italiji, v tekmi za tretje mesto pa še 0:4 s Švedsko.

V svoji bogati in uspešni nogometni karieri je Stojčkov leta 1990 še v dresu CSKA Sofije osvojil zlato kopačko kot najboljši strelec evropskih tekmovanj, nato pa se je pridružil Barceloni in bil del sanjske ekipe Johana Cruyffa, ki je štirikrat zaporedoma osvojila špansko prvenstvo, leta 1992 pa tudi takratno ligo prvakov, ko je na Wembleyju z golom Ronalda Koemana v podaljšku premagala Sampdorio, za katero je takrat igral tudi zdajšnji selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec.

Stojčkov velja za najboljšega bolgarskega nogometaša vseh časov, v letih 2004 do 2007 pa je bil tudi selektor bolgarske izbrane vrste.