Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
23.02.2016 17:20:35
Deli članek:

Eriksson: Kitajska bo svetovni prvak!

Reuters

Švedski trener Sven-Göran Eriksson je pogumno izjavil, da bi lahko Kitajska v desetih letih prišla do naslova svetovnega prvaka. Si lahko predstavljate, da bi se to res zgodilo?

Nogometna tržnica na Kitajskem je res ponorela, tamkajšnja liga pa postaja pribežališče za številne nogometaše, ki se jim kar vrti ob pogledu na številku v pogodbah.

"Prihodnost kitajskega nogometa je bleščeča," pravi strateg moštva Shanghai SIPG in smelo dodal: "Ves ta denar je naredil klube močnejše. Čez približno deset let bo tudi kitajska reprezentanca precej močnejša, zato se bo z najboljšimi borila za naslov svetovnega prvaka."

Oseminšestdesetletni Šved, ki ima za seboj bogato trenersko kariero, med drugim je pet let sedel na klopi angleške izbrane vrste, za sebe pravi, da se je znašel v pravem času na pravem mestu. "Prav zares čutim, kako nogomet na Kitajskem raste."

"V Italiji sem deloval v devetdesetih, ko je praktično vsak nogometaš želel igrati v Serie A. Ko sem bil potem v Angliji, je bilo podobno - si so želeli igrati na Otoku. In zdaj sem na Kitajskem, ki postaja magnet za številne igralce," je Eriksson prepričan, da ima dober občutek za nogometne, v resnici pa ima dober občutek za denarne tokove.

Kako se bodo ob vsem tem denarju in številnih, predvsem brazilskih, nogometaših razvijali mladi kitajski nogometaši, je veliko vprašanje, zato je tudi trditev švedskega trenerja drzna in morda pretirana. Navsezadnje je naslov svetovnega prvaka v 86 letih osvojilo le osem reprezentanc: Brazilija 5, Nemčija 4, Italija 4, Argentina 2, Urugvaj 2, Francija, Anglija in Španija.