Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
27.10.2015 18:16:32
Deli članek:

"Črni sektor" za temnopolte navijače (video)

vszi

Dvoboj lige prvakov med kijevskim Dinamom in Chelseajem se je končal brez zadetkov, zato pa so svet osupnili dogodki, ki so se med srečanjem dogajali na tribunah olimpijskega stadiona v Kijevu.

Med tekmo je namreč prišlo do incidenta, v katerem so jo skupili štirje temnopolti fantje, ki so jih napadli navijači kijevskega kluba. Prav tako so jo skupili tudi vsi tisti, ki so četverici skušali pomagati. Dogodek je sprožil preiskavo Uefe, pri kateri pravijo, da je to realnost na nogometnih igriščih v srednji in vzhodni Evropi, ter da bodo za vse odgovorne zahtevali najstrožjo kazen.

To ni prvi tovrstni incident, ki se je zgodil v ukrajinskem nogometu. Dinamo je že bil kaznovan z delnim zaprtjem stadiona, ker so bili na tekmah lige Europa z Bordeauxom in Evertonom na tribunah razobešeni transparenti z neonacistični simboli. Prav tako so podobne stvari počeli tudi navijači Metalista iz Harkova, ki so pretepli privržence lastnega kluba, ker so ti imeli indijske korenine.

V kvalifikacijah za SP 2014 so ukrajinski navijači v Lvovu na tekmi s San Marinom žalili vezista svoje reprezentance Edmarja, ker je naturaliziran Brazilec. In tudi takrat so stadionu "krasili" razobešeni neonacistični transparenti.

Eden izmed novinarjev je ponudil rešitev, da bi morebitne nove rasistične izpade preprečili tako, da bi temnopolte navijače osamili. To bi naredili tako, da bi na tribunah uvedli "črni sektor". In zdaj se je na to "zamisel" odzval še direktor kijevskega stadiona Volodimir Spličenko, ki je dejal, da bodo omenjeno zamisel morda celo uresničili. "V izogib rasizmu bi mogoče lahko uvedli poseben sektor za temnopolte navijače," je dejal Spličenko v intervjuju za Washington Post.

Predsednik Dinama Ihor Surkis dogodku prav tako ni posvetil večje pozornosti, saj gre po njegovih besedah za osamljen primer. Oglasil se je še podpredsednik ukrajinske nogometne zveze Ihor Kočetov, ki je vehementno zanikal, da bi imela države probleme z rasizmom. "Prisotnost temnopoltih navijačev v sektorju, kjer so nastanjeni ultrasi z imenom Rodychi, je močno presenetila vse," je za ukrajinske Vesti povedal Korčetov, nato pa nadaljeval: "Ti ljudje prej niso bili še nikoli tam. Prve informacije pravijo, da so bili brez vstopnic in so imeli pri sebi pirotehnična sredstva. Mogoče je šlo za načrtovano provokacijo. Glede tega obstaja veliko vprašanj, ki zahtevajo odgovore." Vendar pa posnetki kažejo, da sploh ni šlo za tribuno, kjer so nastanjeni omenjeni ultrasi. Prav tako ni nikjer dokazov, da fantje res niso imeli vstopnic ali so imeli pri sebi pirotehnična sredstva.

V lokalnih medijih so strogo obsodili dogajanje na tribunah, tako je Serhij Bolotnikov v uvodniku zahteval, da bi Uefa morala Dinamo izključiti iz lige prvakov, saj zveza v nasprotnem primeru ne bo storila nič glede tega problema, ker se z njim niti ne zna spoprijeti. "Klubi bodo še naprej mižali ob tovrstnih dogodkih, saj se ne želijo vpletati v spor. Ultrasi bodo še naprej pretepali temnopolte ljudi, ker je to zdaj moderno. Šele ko bodo klubi in navijači primerno kaznovani, se bo začelo govoriti o tem škandaloznem početju," je med drugim zapisal Bolotnikov.