Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
26.10.2015 18:38:30
Deli članek:

Za življenje plačali z dosmrtno

vszi

Zaradi smrtonosnega napada na sodnika nikoli več na igrišču.

Nizozemska nogometna zveza (KNVB) je danes izrekla doživljenjsko prepoved igranja nogometa štirim najstnikom, ki so pred tremi leti po tekmi napadli sodnika in ga pretepli, zaradi posledic napada pa je pozneje umrl. Sodišče je sicer že pred dvema letoma napadalce kaznovalo z zapornimi kaznimi oziroma bivanjem v prevzgojnih domovih.

Grozljiv dogodek, ki je pretresel nizozemsko nogometno in športno javnost, se je zgodil decembra 2012. Takrat so člani kadetskega moštva iz predmestja Amsterdama po tekmi pretepli 41-letnega stranskega sodnika Richarda Nieuwenhuizna, zaradi hudih poškodb glave je ta pozneje v bolnišnici umrl.

Leto po napadu se je končal sodni proces. Zaradi povzročitve smrti sodnika je edini polnoletni osumljenec dobil šest let zaporne kazni, šesterica mladoletnikov pa do dve leti v mladinskih prevzgojnih centrih. Sodišče v Lelystadu je očeta enega od mladih napadalcev spoznalo za krivega za napad, nasilno vedenje in povzročitev hudih telesnih poškodb in ga obsodilo na šest let zaporne kazni. Mladim nogometašem, ki so bili ob dogodku stari 16 in 17 let, je sodišče zaradi sodelovanja pri napadu izreklo kazni od enega do dveh let v prevzgojnih domovih.

Zdaj je peterica napadalcev že nekdanjih nogometašev, kajti na Nizozemskem nikoli več ne bodo smeli sodelovati v tem športu. Šesti, ki je edini priznal krivdo in pokazal obžalovanje, je dobil 60-mesečno prepoved igranja.

"Štirje od petih igralcev bodo izgubili licence. To pomeni, da nikoli ne bodo mogli igrati nogometa pod okriljem KNVB," je danes sporočila zveza.

Napad je bil v tej državi zelo odmeven tudi zato, ker je bil nesrečni sodnik prostovoljec, kakršnih je na Nizozemskem pri delu v nogometu zelo veliko. V državi, ki ima 17 milijonov prebivalcev, je 1,2 milijona članov KNVB.