pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

nu
nu
0 22.07.2015 09:30:30

Maribor: Kako? Po evropsko!

Drago Wernig - TAKA
Danes je za mariborskega prvoligaša pomemben dan. Zelo pomemben. V kazahstanski prestolnici ga čaka povratna tekma drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, ki bo gotovo usmerila nadaljnji potek sezone. Vijoličasti verjamejo, da bo preizkušnja z Astano zgolj ena v nizu evropskih v tej sezoni.

Mariborčani so se že seznanili s prizoriščem današnjega obračuna. Del vadbe je potekal v hudem nalivu, a to zagnanosti vijoličastih ni ohladilo. "Fantje so dinamični, zadovoljen sem z njihovo podobo. Prav tako je opazno, da so z glavami pri stvari, osredotočeni so na svoje naloge. Že v ponedeljek pred potjo smo opravili odličen trening, tokrat smo vse skupaj ponovili," je bil po treningu v kazahstanski prestolnici zadovoljen Ante Šimundža.

maribor

In kako se bodo slovenski prvaki lotili dvoboja? "Po evropsko," je odvrnil nekdanji odlični napadalec, ki ga kakopak veseli, da ima njegova ekipa pred drugim polčasom gol naskoka, vendar obenem dodaja: "Maribor ne glede na nasprotnika in prizorišče želi vedno zmagati. Kako se potem vse skupaj razplete, je odvisno od številnih dejavnikov. Po prvi tekmi smo v prednosti, vendar se nismo prišli branit, ampak ugnat tekmece. Smo ekipa, ki se zaveda svojih kvalitet. Želimo biti nevarni, želimo zadeti, obenem seveda zelo razmišljamo tudi o branjenju in taktični kulturi, ki smo je navajeni. Poznamo način, kako priti do uspeha." 

Kaj so prednosti in kaj pomanjkljivosti Astane? "Prednosti so znane. So v tekmovalnem ritmu, potrdili so, da gre za ekipo s tehnično sposobnimi, hitrimi posamezniki. Pomanjkljivosti pa bi zadržal zase. Predstavljene so bile igralcem, vsaka ekipa jih ima in skušali bomo izkoristiti svojo priložnost," je dejal Ante Šimundža.


Optimist je tudi Jean-Philippe Mendy: "Privadili smo se na tukajšnje razmere. Na umetni travi smo že igrali tudi nekatere pripravljalne preizkušnje, zato ne bi smela povzročati prevelikih preglavic. Odločal bo boj enajstih proti enajstim. Astana je v Mariboru pokazala, da je kakovostna ekipa, ki je tudi telesno zelo močna, agresivna. Toda tudi mi imamo svoje prednosti, imamo dobro izhodišče, a ne morem govoriti o tem, kdo je favorit. Naloga naše ekipe je, da odigramo čim boljše. Smo osredotočeni na nalogo, verjamem, da se bomo veselili po tekmi."

maribor astana primerjava

IZ KAZAHSTANSKEGA TABORA: V NAPADU SMO MOČNEJŠI
Kazahstanski novinarji so nas prepričevali, da bo začetna enajsterica Astane v primerjavi z Ljudskim vrtom močno spremenjena. Da naj denimo od prve minute ne bi zaigral Patrick Twumasi, ki je bil najboljši mož Astane pod Kalvarijo in je Petru Stojanoviću povzročal obilo preglavic, prav tako naj ne bi bilo na igrišču Nemanje Maksimovića. Ne zaradi poškodbe, ampak naj bi bila to posledica trenerjeve odločitve, ki da bo spremenil taktično postavitev. O tem, ali so zavajali ali mislili resno, se bomo prepričali danes, vsega tega v uradnem delu tiskovne konference ni bilo mogoče izvedeti.

Zato pa so gostitelji jasno razkrili, da jih zanima napredovanje v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov, čeprav o Mariboru še vedno govorijo z izbranimi besedami. "Gre za ekipo, ki je igrala v skupinskem delu lige prvakov, zato si vsekakor zasluži spoštovanje," pravi trener Stanimir Stoilov: "Jasno je, da nas čaka zelo zahtevna preizkušnja, v taktičnem delu bomo morali biti na visoki ravni. Tekmecu ne smemo dovoliti, da doseže gol, na drugi strani moramo storiti vse, da bi ga dosegli. Pomembno bo biti discipliniran, organiziran. Kdor bo v tem segmentu boljši, bo bližje uspeha," je povedal bolgarski strokovnjak na klopi kazahstanskih prvakov.

Slednji še vedno meni, da je Maribor favorit, toda ... "To vlogo je z rezultatom na prvi tekmi tudi upravičil, a menim, da smo bili v igri vsaj enakovredni. Kdo je favorit, bomo videli na igrišču." 

V nadaljevanju je Stanimir Stoilov izpostavil močan adut svoje ekipe: "Naše prednosti so individualne sposobnosti igralcev v napadalnih akcijah." Zato tudi ne bo obupal, če bi Štajerci morda povedli: "Potem bomo pač poskušali doseči tri gole. Tako kot smo jih lani v kvalifikacijah za ligo Europa AIK-u in Hapoelu iz Tel Aviva, toda Maribor je boljša in predvsem bolj organizirana, disciplinirana ekipa."

Članki iz rubrike