evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

jz
jz
0 16.11.2014 09:20:51

Bojkot SP 2018?

vszi
Na srečanju skupine G20, najbogatejših držav na svetu, v avstralskem mestu Brisbane, je veliko govora o pritiskih na ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi ukrajinske krize oziroma ruskega posredovanja v tej državi.

Putin je celo zagrozil, da bo zapustil srečanje, ampak zahodni svet se je zaenkrat zadovoljil z gospodarskimi sankcijami proti Rusiji. Ugledni avstrijski dnevnik Der Standard pa se je poigral z mislijo, kako bi Rusijo prisilili, da bi upoštevala zahteve Evropske unije in ostalega sveta.  

Putin želi svetovno prvenstvo v nogometu leta 2018 izkoristiti kot izjemen dogodek za svojo promocijo in za rast ugleda Rusije v svetu. To, kar sta do zdaj storili Evropa in ZDA, Putina ni pretirano prizadelo. Res so gospodarske sankcije proti Rusiji pripeljale rusko gospodarstvo v recesijo (toda prizadele so tudi velike evropske izvoznike v Rusijo), vendar je Putin ostal neizprosen do ukrajinskega vprašanja.

KAJ LAHKO STORI EVROPA?


Kaj lahko stori Evropa, da bi Putina res pripravila do tega, da bi začel razmišljati oziroma, da bi ga prizadela. Za poletje 2018 pripravlja Putin enega največjih športnih dogodkov na svetu v katerega je vložil milijarde evrov. Zdi se, da je SP 2018 za ruskega predsednika bolj pomemben kot nihanja na moskovski borzi ali pešanje ruskega gospodarstva. Toda kaj bi pomenilo svetovno nogometno prvenstvo brez Španije, Nemčije, Nizozemske, Italije in Anglije? Nič, popolnoma nič.

Seveda bi vse evropske države rade sodelovale na prvenstvu, toda bojkot bi bil velik, predvsem političen udarec Putinovi politiki. Z bojkotom, bi prvenstvo seveda doživelo popoln fiasko in s tem bi Rusijo tudi dejansko izločili iz Evrope. Morda se zdi groteskno, toda nobena politična ali gospodarska sankcija proti Rusiji ne bi bila tako učinkovita kot nogometni bojkot SP 2018.

Nihče si ne želi bojkota, toda že skupna evropska grožnja z bojkotom bi lahko pripeljala do rešitve v ukrajinski krizi.

Članki iz rubrike