900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(už)
(už)
0 02.06.2022 10:40:49

Tudi okrogla miza o ženskah v športu

Olga
Press
Kakšen je položaj žensk v športu in ali še vedno velja, da je šport močan vir moške podobe, se bo razpravljalo na okrogli mizi, ki bo v soboto, 18. junija, ob 11. uri na Zdraviliškem trgu v Rogaški Slatini.

S tem namenom je strokovna žirija v program mednarodnega športnega filmskega festivala uvrstila tudi nekaj izjemnih športnih dokumentarnih in igranih filmov o športnicah.



Švicarski celovečerni film Olga

Olga je 15-letna strastna ukrajinska športna telovadka, ki jo v filmu igra ukrajinska telovadka Anastasia Budiaškina. Ker v Kijivu izbruhne majdanska revolucija, Olga odide v Švico, da bi med evropskim prvenstvom v Stuttgartu tekmovala za švicarsko ekipo. Njeni ovdoveli materi jo je namreč uspelo spraviti na varno, saj je bil Olgin oče Švicar. V izgnanstvu se Olga po svojih najboljših močeh trudi vključiti v švicarsko reprezentanco. Olga je osamljena, utrujena, prestrašena in refleksno sumljiva do svojih švicarskih gostiteljev, a hkrati tudi vrhunska tekmovalka, ki lahko s svojo fanatično predanostjo delu v najsodobnejši švicarski telovadnici izbriše vse svoje tesnobe. Toda ko se naporen program usposabljanja nadaljuje in se Olgin zapleten odnos s francosko in italijansko govorečimi soigralci zaplete, pride novica, kako sta Ukrajina in njena mati kot raziskovalna novinarka pod brutalnim pritiskom. Olga je zdaj polna obžalovanja, ker je zaradi varnosti v Švici zapustila prijatelje in družino. Moč, atletika in lepota gimnastike zdaj dobijo novo koreografijo – koreografijo krivde in besa.



Football Inside

Football Inside vstopa v srce nogometne kulture in uporablja garderobo kot osrednji oder. Profesionalci, ženske, mladinci in seniorji z oblačenjem v drese med tekmo prevzamejo različne vloge. Veselje do igre jih vse združuje.


Film v garderobi prikazuje različne ekipe: žensko ekipo nacionalne lige A iz GC Zurich, SC Kriens iz lige challenge, C-juniorke FC Blue Stars Zürich in veteransko ekipo FC Wettswil-Bonstetten. Iz različnih posameznikov se ustvari enovita celota. Vsak od njih dobi svojo nalogo, takoj ko obleče nogometni dres. Vsak se sooča s pritiskom igre pa tudi s svojim strahom. Film prikazuje, kako se ekipe združijo, pozabijo na vsakdanje življenje in skozi ritual nogometa postanejo del večje, enovite celote.


"Vsi se bojijo. To je povečana živčnost pred nalogo, ki je tudi zame morda prevelika. Tega občutka ne želim imenovati strah, ampak pozitiven izziv, ki mi omogoča, da rastem, zmagam, in ne izgubim," pravi Marco Wiget, direktor nogometnega kluba SC Kriens.



Za vse ljubitelje narave, sprehodov in pohodništva Veliko potovanje

Zgodbo The great way (Veliko popotovanje) v prvi osebi pripovedujeta Alba in Raul, par mladih filmskih ustvarjalcev, ki se odločita v nahrbtnike naložiti fotoaparate in se podati na tisoče kilometrov dolgo pustolovščino po velikih sprehajalnih poteh sveta. Pacific Crest Trail, ena najbolj ekstremnih poti v ZDA, skrivnostna pot Inkov do območja Machu Picchu, Kumano Kodo – pot prednikov med velikimi japonskimi templji ali evropski Camino de Santiago, niso nič drugega kot izgovor za globlje potovanje, na katerem srečujeta ljudi in se z njimi zapletata v pogovore. V pogovore o univerzalnih temah, kot so meje, ljubezen in žrtvovanje za družino, družbeni konflikti, duhovnost, skrb za naš planet, povezanost z materjo Zemljo ali vrnitev k sebi.


Še nekaj za ljubitelje nogometa

Dokumentarni film Diego Maradona je osredotočen na kariero enega izmed najboljših nogometašev vseh časov. Petega julija 1984 je Diego prispel v Neapelj za takrat rekordni honorar in sedem let vladal v "peklu". Najbolj slavni svetovni nogometni genij in najbolj nefunkcionalno mesto v Evropi sta se odlično ujemala! V mestu, kjer bi hudič potreboval telesne stražarje, je Maradona postal večji od boga. To je divja in nepozabna zgodba o božanskem talentu, slavi, obupu in izdaji, korupciji in odrešitvi. 

Članki iz rubrike