Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
4 05.10.2020 15:54:06

Na današnji dan pred 35 leti je DRAŽEN PETROVIĆ ljubljanski OLIMPIJI nasul 112 točk?!

Danes mineva že 35 let od legendarne tekme.

Zaradi administrativnih težav se je Olimpija pred točno 35 leti Ciboni morala zoperstaviti z mladinsko ekipo, kar je legendarni Dražen Petrović načrtno izkoristil ter demonstriral zgodovinsko in za tisti čas rekordno predstavo.

»Spomnim se, da so se spraševali, kako bi navdušili ljudi za to tekmo in s tem napolnili dvorano. Tako je prišlo do ideje, da bi Dražen poskusil proti mladinski ekipi Olimpije podreti rekord Radivoja Koraća (74 točk, op. p.). Bili smo prvaki Evrope in strašno močna ekipa, igrali pa smo proti mladincem, zato je bila to odlična priložnost,« se je kasneje spominjal Draženov brat Aco Petrović.



Šlo je za tekmo 1. kroga prvenstva Jugoslavije, zmajčki pa so nastopili v krepko okrnjeni ekipi. Tedanji sekretar ljubljanskega kluba Radovan Lorbek je namreč prepozno oddal prijavo članskega moštva in zaradi osvojitve točke, ki se je takrat dodeljevala tudi poražencem, ter v bojazni pred dodatnimi sankcijami so v volčji brlog k evropskim prvakom poslali otroški vrtec. Golobrade mladeniče, med katerimi je bil tudi kasnejši novinar Ekipe Igor Đurović. »Šli smo do tajnika Olimpije Radovana Lorbeka in ga v šali vprašali, kaj dobimo, če premagamo Cibono. Povsem mirno nam je odgovoril, da si lahko vsak izbere nov avto. Lahko nam je obljubil karkoli, saj je bilo povsem jasno, da nimamo nikakršne možnosti. Dražen je bil za nas Bog na terenu. Ko je padel na tla, je moj soigralec Matjaž Strmole stekel do njega in mu ponudil roko, da je vstal. V garderobi je dejal, da si je ne bo več umival. Spomnim se, da smo vodili s 4:2, nato pa je nekdo ugasnil luč,« se je leta kasneje spominjal Đurović.

Dražen seveda ni poznal milosti do otroškega vrtca iz Tivolija in je na koncu štel kar do 112. Iz igre je metal 40:60, za tri točke 10:20, na semaforju pa je na koncu pisalo 158:77.

Članki iz rubrike