Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

nu
nu
0 22.09.2018 16:18:19

ŠPORTNIKI, KI SO UMRLI NASILNE SMRTI: Diagnoza umor

Reuters
Španija in svet golfa še vedno žalujeta za komaj 22-letno Celio Barquin, ki se je zapisala na črn seznam umorjenih športnikov.

Perspektivna in priljubljena golfistka, med drugim amaterska evropska prvakinja, se je v ponedeljek ob nepravem času znašla na nepravem mestu. Prekrižala je pot brezdomcu, ki je čutil »potrebo po posilstvu in umoru«. Nesmiseln zločin; zakaj, pa je pri tem tisto najpogostejše vprašanje. Odgovora pa ni oziroma je sila preprost. Morda je vse skupaj še najbolje povzela Špankina žalujoča mati. »Moja punčka. Imela je neverjetno smolo. Odpravil se je na morilski pohod in usoda je hotela, da je naletel na mojo punčko.«

Celia Barquin se je zapisala na črn seznam umorjenih športnikov. Seznam je dolg, predolg za teh nekaj vrstic. Nekateri športniki, ki so umrli nasilne smrti, so se podobno kot mlada Španka zgolj ob nepravem času znašli na nepravem mestu, spet drugi so bili žrtve naklepnih umorov. Nekateri umori še do danes niso docela pojasnjeni, storilci pa niso bili pripeljani pred roko pravice.

Usodni avtogol
Kot prvi pride na misel kolumbijski nogometaš Andres Escobar. Sijajen branilec, čigar zgodba je znana in poznana. Bil je tik pred poroko in podpisom pogodbe z velikim Milanom, a usoda je hotela drugače. Bilo je na SP 1994 v ZDA, ko je v 35. minuti tekme z gostitelji prvenstva zatresel lastno mrežo. Kolumbija je tekmo izgubila in se poslovila od mundiala, le nekaj dni kasneje pa so 27-letnega Escobarja sredi noči ustrelili pred enim izmed nočnih klubov v Medellinu. V hrbet je dobil šest strelov. Številni so prepričani, da je za vsem skupaj stal eden izmed narkokartelov in da je tisti avtogol plačal z življenjem. Domnevnega storilca so hitro prijeli; varnostnik mogočnih narkošefov je bil obsojen na 43 let zapora, a za zapahi jih je prebil le enajst. Takratni selektor Francisco Maturana po drugi strani dvomi, da je bila njegova smrt povezana z nogometom, temveč da lahko tudi njega uvrstimo v rubriko Ob napačnem času na napačnem kraju. Da je bil le ena številnih žrtev nasilnega obdobja v kolumbijski zgodovini.

Domov v krsti
V pretepu pred nočnim lokalom v Veszpremu je umrl tudi romunski rokometaš Marian Cozma. Potem ko so proslavljali rojstni dan enega in rojstvo otroka drugega soigralca, so se rokometaši Veszprema zapletli v pretep s skupino Romov, najhuje pa jo je skupil 26-letni Cozma, ki so ga večkrat zabodli in je umrl dve uri kasneje v bolnišnici. »V uličnem pretepu sem izgubil prijatelja, ki je komaj dobro začel živeti. Starši so ga poslali v Veszprem, da ga izgradijo v rokometaša in človeka, vrnil se je v krsti,« se je leta kasneje v pogovoru za vaš in naš časopis spominjal njegov takratni soigralec in legenda Celja PL Dejan Perić.

Kajn in Abel
Nikoli docela razjasnjena ni bila usoda Bisona Dela, ameriškega košarkarja, ki je pod NBA-obroči prebil osem sezon. Ekscentrični možak, ki je tekel tako s Chicago Bullsi kot z biki v Pamploni, se je upokojil že pri 30, pa čeprav je imel še petletno pogodbo z Detroit Pistonsi in bil najbolje plačani košarkar kluba. Žogo je postavil v kot; košarka je bila zanj vedno le vir dohodkov in posvetil se je drugim dejavnostim, med drugim je kupil katamaran, s katerim je nameraval obpluti svet. Leta 2002 se je sredi Južnega Pacifika za njim, njegovim dekletom in skiperjem katamarana izgubila vsaka sled, glavni oziroma edini osumljenec pa je bil Delejev brat Miles Dabord. A slednji je skrivnost o tem, kaj se je zgodilo, odnesel s seboj v grob; nekaj mesecev kasneje se je namreč namenoma predoziral.

Bison se je na igriščih večkrat srečal tudi z Lorenzenom Wrightom, ki je v ligi NBA igral ducat let. Nekega julijskega dne 2010 je odšel od doma in ni se več vrnil. Deset dni kasneje so ga našli ustreljenega v gozdu, šele sedem let kasneje pa je v priporu skupaj z lokalnim dušnim pastirjem pristala njegova nekdanja soproga, obtožena, da je bila naročnica umora, župnik pa izvršitelj.


Šampiona Toura
Tudi smrt Ottavia Bottecchie, prvega italijanskega kolesarja, ki je osvojil Tour de France, je zavita v tančico skrivnosti. Enega najboljših kolesarjev dvajsetih let preteklega stoletja so našli ob cesti s počeno lobanjo. Umrl je le nekaj dni po tem, ko je avtomobil do smrti zbil njegovega brata. O njegovem koncu obstaja več teorij. Nekateri so s prstom kazali na vzpenjajoče se fašiste, ki jim je bil ta priljubljeni liberalec trn v peti. Spet drugi so trdili, da za vsem skupaj stoji eden izmed mafijskih botrov, in potem je tu še lokalni kmet, ki ga je našel ležečega ob cesti in ki je na smrtni postelji bojda priznal, da je bil on njegov krvnik. V kolesarskega asa je zalučal kamen, ker mu je ta rabutal grozdje. Želel ga je le prestrašiti, a ga je zadel, in ko je videl, kaj – ter komu – je storil, ga je zvlekel nazaj ob cesto. Vsaj tako je menda pripovedoval, tik preden je tudi sam srečal Stvarnika.

Na tem žalostnem seznamu je tudi tekmec Bottecchie Henri Pelissier. Francoza težkega značaja je nekaj let po koncu kariere v domnevni samoobrambi ustrelila ljubica. In to z isto pištolo, s katero je tri leta pred tem samomor storila njegova žena.

S telesom zaščitil hčerko
Pred le nekaj tedni je bil v črno zavit tudi kazahstanski šport. Življenje je na krut način izgubil Denis Tan, 25-letni umetnostni drsalec, ki je pred štirimi leti v Sočiju osvojil bron. V Almatiju sta dva moška želela ukrasti stranski ogledali z njegovega avtomobila, ko se jima je postavil po robu, pa sta ga napadla z nožem. Izkrvavel je na ulici, izgubil je tri litre krvi.

Trevor Berbick je v življenju znal prenašati udarce, navsezadnje je govora o zadnjem tekmecu velikega Muhammada Alija. Toda tudi njegovo orjaško telo je klonilo pod udarci nečaka, ki ga je z jekleno cevjo potolkel do smrti. Zaradi spora okrog zemljišča. Nasilne smrti sta umrla tudi Berbickova boksarska kolega Hector »Macho« Camacho in Corrie Sanders. Slednji je leta 2003 v enem največjih presenečenj v zgodovini težke kategorije v dveh rundah Vladimirja Klička štirikrat poslal na tla in si nadel šampionski pas WBO. Devet let kasneje se je znašel sredi oboroženega ropa in s telesom zaščitil hčerko. Herojsko dejanje, ki ga je plačal z življenjem.

Corinne je bila noseča
Seznam je, kot že rečeno, dolg. Na njem je med drugim tudi hrvaška legenda Matija Ljubek. Nekdanjega kanuista na mirnih vodah je leta 2000, le nekaj dni po tem, ko se je vrnil z OI v Sydneyju, kjer je bil vodja hrvaške odprave, ustrelil svak. Ljubek je poskušal zaščiti mamo.

Pa švicarska alpska smučarka Corinne Rey-Bellet, ki jo je ustrelil mož in ki je bila v času smrti tri mesece noseča. Pa beloruska sprinterka Julija Baljkina, ki so jo našli v gozdu blizu Minska zavito v plastiko. Stara je bila 31 let, umor pa je priznal nekdanji fant.

In na tem črnem seznamu je seveda tudi enajst izraelskih športnikov, ki jih je med olimpijskimi igrami v Münchnu leta 1972 ugrabila in kasneje umorila palestinska teroristična organizacija Črni september.

Značke: umor, andres-escobar

Članki iz rubrike