mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

nu
nu
0 22.10.2018 16:29:53

NEPONOVLJIVI MOZART: Danes bi ta košarkarski velikan praznoval 54. rojstni dan (video)

vszi
Bil je eden najboljših košarkarjev, kar jih je kdajkoli dala stara celina. Številni bi rekli tudi najboljši. Eden tistih, ki je začel šteti šele, ko je šel prek trideset. Dražen Petrović. Povsem dovolj je reči košarkarski Mozart.

Kaj zapisati o tem velikanu, o katerem je bilo zapisano že vse? Idol prenekatere generacije, ki je po prerani smrti postal mit. Na svet je privekal na današnji dan leta 1964 v Šibenku, tudi več kot pol stoletja kasneje pa enega najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. 

Usoda je hotela, da je proti Sloveniji odigral tudi svojo zadnjo tekmo v življenju. Šlo je za kvalifikacijski turnir za nastop na EP 1993 v poljskem Vroclavu. Obe reprezentanci sta se prebili do finala in si že zagotovili vstopnico za prvenstvo, tako da je bila njuna tekma bolj prestižnega pomena. Malce presenetljivo so s 94:90 slavili Slovenci, Dražen pa je bil s 30 točkami še enkrat več, bosgigavedi katerič najboljši strelec tekme, zadnji koš v življenju je v zadnjem napadu dosegel iz prostega meta.


Jutro po tekmi s Slovenci so se hrvaški reprezentanti usedli na letalo, ki jih je prek Frankfurta popeljalo do hrvaške prestolnice. Njihov glavni zvezdnik pa se v Frankfurtu ni presedel v letalo za Zagreb, ampak se je poslovil od soigralcev in počakal na rdečega golfa, s katerim se je ponj iz Münchna pripeljala takratna partnerica Klara Szalantzy. Usedel se je na sovozniški sedež, se nanj udobno zleknil in neprivezan zaspal. Tragični dogodek, ki je končal življenje velikega športnika, se je zgodil 7. junija ob 17.20 na nemški avtocesti v bližini Ingolstadta.


Kakšno minuto prej se je cisterna na nasprotnem voznem pasu zaletela v sredinsko ograjo, jo prebila in se postavila čez sosednji pas. Po policijskem poročilu je njen voznik izstopil iz vozila, nasproti vozečim vozilom mahal ter jim kazal, naj upočasnijo vožnjo. Ostalim voznikom je uspelo, da so po desni strani cisterno obvozili, Klari Szalantzy, ki je očitno vozila prehitro, pač ne. Vanjo je treščila z vso silo, pri čemer je neprivezanega in spečega Dražena katapultiralo skozi vetrobransko steklo, tako da je z glavo udaril v cisterno in bil takoj mrtev. Ura, ki jo je imel na roki, je ostala brez prask, a se je, tako kot Draženovo življenje, ustavila ob 17.20.


SLOVENIJA - HRVAŠKA 94:90
SLOVENIJA: Horvat 14, Tušek, Daneu 2, Mirt 14, Bačar, Zdovc, Leban, Alibegović 20, Gornec 12, Kraljević, Kotnik 28, Đurišić 4. Selektor: Janez Drvarič.
HRVAŠKA: Petrović 30, Perasović 4, Gregov, Žurić, Alanović 8, Arapović, Tabak 8, Vranković 13, Cvjetićanin 13, Mršić 2, Rađa 12, Kovačić. Selektor: Mirko Novosel.

Članki iz rubrike