ana dolinar Odkrito.si

Ani Dolinar zaradi zapletov prekinili nosečnost

mešalec1 Svet24.si

Bodo nove hiše Slovencev ostale prazne in ...

Apokaliptična Petisvet

Nostradamus videl, kaj nas čaka

Glarus Svet24.si

Znano, kakšno funkcijo je na ladji imel ...

loser kamnolom Svet24.si

Maja je porabila "zlate palice" iz kamnoloma

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Kako je bila Helena Blagne videti v resnici?

nu
nu
0 06.06.2018 12:29:53

Petindvajset let od ZADNJE TEKME DRAŽENA: Večer, ko je MOZART zabil 30, KOTNIK pa dve manj (video)

vszi
V kvalifikacijah za uvrstitev na EP je slovenska košarkarska reprezentanca v poljskem Wroclawu premagala Hrvaško s 94:90. To je bila zadnja tekma legendarnega Dražena Petrovića, ki se je dan kasneje smrtno ponesrečil.

Bil je eden najboljših košarkarjev, kar jih je kdajkoli dala stara celina. Številni bi rekli tudi najboljši. Eden tistih, ki je začel šteti šele, ko je šel prek trideset. Dražen Petrović. Povsem dovolj je reči košarkarski Mozart.


Usoda je hotela, da je proti Sloveniji odigral tudi svojo zadnjo tekmo v življenju. Šlo je za kvalifikacijski turnir za nastop na EP 1993 v poljskem Vroclavu. Obe reprezentanci sta se prebili do finala in si že zagotovili vstopnico za prvenstvo, tako da je bila njuna tekma bolj prestižnega pomena. Malce presenetljivo so s 94:90 slavili Slovenci, Dražen pa je bil s 30 točkami še enkrat več, bosgigavedi katerič najboljši strelec tekme, zadnji koš v življenju je v zadnjem napadu dosegel iz prostega meta.


Jutro po tekmi s Slovenci so se hrvaški reprezentanti usedli na letalo, ki jih je prek Frankfurta popeljalo do hrvaške prestolnice. Njihov glavni zvezdnik pa se v Frankfurtu ni presedel v letalo za Zagreb, ampak se je poslovil od soigralcev in počakal na rdečega golfa, s katerim se je ponj iz
Münchna pripeljala takratna partnerica Klara Szalantzy. Usedel se je na sovozniški sedež, se nanj udobno zleknil in neprivezan zaspal. Tragični dogodek, ki je končal življenje velikega športnika, se je zgodil 7. junija ob 17.20 na nemški avtocesti v bližini Ingolstadta.


Kakšno minuto prej se je cisterna na nasprotnem voznem pasu zaletela v sredinsko ograjo, jo prebila in se postavila čez sosednji pas. Po policijskem poročilu je njen voznik izstopil iz vozila, nasproti vozečim vozilom mahal ter jim kazal, naj upočasnijo vožnjo. Ostalim voznikom je uspelo, da so po desni strani cisterno obvozili, Klari Szalantzy, ki je očitno vozila prehitro, pač ne. Vanjo je treščila z vso silo, pri čemer je neprivezanega in spečega Dražena katapultiralo skozi vetrobransko steklo, tako da je z glavo udaril v cisterno in bil takoj mrtev. Ura, ki jo je imel na roki, je ostala brez prask, a se je, tako kot Draženovo življenje, ustavila ob 17.20.


SLOVENIJA - HRVAŠKA 94:90
SLOVENIJA: Horvat 14, Tušek, Daneu 2, Mirt 14, Bačar, Zdovc, Leban, Alibegović 20, Gornec 12, Kraljević, Kotnik 28, Đurišić 4. Selektor: Janez Drvarič.
HRVAŠKA: Petrović 30, Perasović 4, Gregov, Žurić, Alanović 8, Arapović, Tabak 8, Vranković 13, Cvjetićanin 13, Mršić 2, Rađa 12, Kovačić. Selektor: Mirko Novosel.

Članki iz rubrike