GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

nu
nu
0 04.01.2018 11:23:45

NA DANAŠNJI DAN: Peter pred Petrom in njegov skok kariere (video)

Reuters
Ena iz rubrike še pomnite tovariši. Bilo je na današnji dan pred 14 leti, ko je nek Ljubljančan s skokom kariere na prestižni novoletni turneji prišel do uspeha kariere.

Kdo lahko zaustavi nalet Norvežana Sigurda Pettersena, zmagovalca tekem v Oberstdorfu in Garmisch Partenkirchnu, je bilo vprašanje, s katerim so se na današnji pred 14 leti ubadali ljubitelji smučarskih skokov. Kandidatov za to ni bilo veliko. Omenjali so se Avstrijec Martin Hoellwarth, Finec Janne Ahonen, Nemec Georg Spaeth, a na koncu je to uspelo nekomu, ki ga ni bilo na seznamu favoritov, čeprav je vso sezono kazal stalno formo.

Peter Žonta je osvojil točke prav na vseh tekmah tiste sezone, a mnogi so menili, da je zmožen osvajati mesta okoli petega, višje pa ne more. Toda tem nejevernim Tomažem je Ljubljančan dokazal, da so se pošteno motili. Ves čas tiste sezone je trdil, da ima še rezerve in te je izžel na eni najprestižnejših tekem sezone. V Innsbrucku je predvsem z odličnim drugim nastopom "potolkel" vse tekmece, zmagal s prednostjo več kot 11 točk, sebi priboril prve stopničke v karieri (do takrat je bil enkrat četrti in dvakrat peti), Sloveniji pa takrat četrto zmago na novoletni turneji (Peterka 2, Ulaga) in 26. nasploh. "Seveda sem presrečen. Po 19 letih skakanja sem končno uresničil svoje sanje. In to na novoletni turneji, na kateri pogoji niso taki kot na prvih tekmah v Skandinaviji, kjer je bilo vse več ali manj neregularno. Imam super občutke, škoda, da takih dnevov ni več v življenju. Drugi skok mi je enkratno uspel. Imel sem odlične pogoje, verjetno malo boljše kot drugi. Izkoristil sem jih," se je po zmagi smejalo Ljubljančanu, ki je bil zelo zadovoljen tudi z ocenami sodnikov: "Nisem verjel, da bom tudi jaz kdaj dočakal oceno 20. Ni mi čisto jasno."

Po prvi seriji mu ni kazalo tako dobro. S skokom 128 metrov je sicer z lahkoto premagal Čeha Jakuba Jando, a seštevek točk mu je zadostoval le za osmo mesto. V drugi seriji, pred katero je žirija skrajšala nalet, pa je pokazal skok kariere. Izkoristil je dobre pogoje, v "kratki" seriji pristal pri 128,5 metra in drugega najboljšega preskočil za štiri metre in pol, pri tem pa postregel z odličnim slogom v zraku in doskokom, ki smo ga pri njem redko videli. Ocene sodnikov so bile temu primerne in takoj je bilo jasno, da ga bo težko premagati. "To je bil eden njegovih najboljših skokov v karieri, mogoče celo najboljši. Gotovo pa še ni nikoli pokazal dveh tako dobrih skokov, zato je njegova zmaga zaslužena. Presenetil je predvsem s slogom in lahko rečem, da je bil danes nepremagljiv, še posebej, ker je imel tudi nekaj sreče z vetrom," je po uspehu dejal Žontin trener Matjaž Zupan.

Žonti je zmaga dala krila, v Bischofshofnu je osvojil drugo mesto in turnejo leta 2004 končal na tretjem mestu. Slavil je Norvežan Sigurd Pettersen, ki je dobil preostale tri tekme.

Članki iz rubrike