Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

muk
muk
2 13.11.2016 11:21:10

Dan, ki je šel v zgodovino formule ena kot eden najbolj kontroverznih (video)

vszi
Na današnji dan pred 22 leti se je Michael Schumacher po eni bolj kontroverznih dirk oziroma manevrov v celotni zgodovini formule ena veselil svojega prvega naslova svetovnega prvaka.

Bila je to ena najtesnejših odločitev v zgodovini formule ena in ena tistih, ki še danes, več kot dve desetletji kasneje buri duhove. Na koncu, po šestnajstih dirkah, je namreč Schumacherja in Britanca Damona Hilla ločila vsega točka, tista zadnja dirka v Adelaidu pa je bila v tem epskem duelu poglavje zase. Legendarna, epska, kontroverzna, razvpita, škandalozna, odvisno pač od zornega kota oziroma vsakega po malo.

Schumacher, voznik Benettona, je bil v tisti sezoni zaradi brezkompromisnega sloga pogosto na udaru kritik, med drugim je moral zaradi kazni izpustiti dve veliki nagradi. Na zadnjo dirko v Avstralijo je vseeno prišel s točko prednosti pred Hillom, kar je obetalo spektakularen zaključek. In res, od samega štarta dalje sta krenila na "poln gas", njun epski duel pa je vrhunec doživel v 36. krogu. Schumacher je v nekem ovinku zletel s steze, oplazil zid, Hill je začutil priložnost, krenil v prehitevanje, toda Nemec se ni dal in velika rivala sta se zaletela.


Schumacher je poletel po zraku in končal v zaščitni ograjil, Hill pa se je sicer še privlekel do boksov, toda tudi njegov Williams je bil preveč poškodovan za nadaljevanje dirke in Britanec je bil prisiljen odstopiti, s tem pa je naslov prvaka pripadel Schumiju. Njegov manever se je sicer znašel pod plazom kritik in je sprožil nemalo polemik, toda ob koncu dneva je bil naslov v njegovih rokah.

Schumacher je v naslednjem desetletju osvojil še šest naslovov prvaka in na novo spisal knjigo rekordov, po tisti nesreči na smučišču konec decembra 2013 pa danes o njegovem zdravstvenem stanju ni prav veliko zanesljivih informacij.

Pisalo se je leto 1994. Velika nagrada Avstralije je bila sicer le pika na i neki razburljivi, čustveni, tragični sezoni, ki bo ostala v spominu tudi ali predvsem po smrti legendarnega Brazilca Ayrtona Senne in pa novinca Avstrijca Rolanda Ratzenbergerja.

Članki iz rubrike