Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
0 29.04.2019 08:35:08

Velikonja o boleči izkušnji in zvezdniškem BRATRANCU, ki mu je priskočil na pomoč: Lahko se le pogledava in ...

Martin Metelko
Pred Novogoričani je izjemno pomemben in zahteven zaključek sezone, v katerem se bodo skušali izogniti izpadu oziroma dodatnim kvalifikacijam. Tudi z Etienom Velikonjo, ki je pri tridesetih letih nedvomno ena od legend kluba. Tu je namreč naredil svoje prve korake, tu je pri sedemnajstih že igral v članski ekipi in sem se je vrnil po hudi poškodbi kolena. Več kot uro smo klepetali z njim o njegovih začetkih, bratrancu Timu Matavžu in njuni navezanosti, o tenisu, soprogi Maji in hčerki Tari, pa tudi o Mariboru in Olimpiji.

Pred Novogoričani je izjemno pomemben in zahteven zaključek sezone, v katerem se bodo skušali izogniti izpadu oziroma dodatnim kvalifikacijam. Tudi z Etienom Velikonjo, ki je pri tridesetih letih nedvomno ena od legend kluba. Tu je namreč naredil svoje prve korake, tu je pri sedemnajstih že igral v članski ekipi in sem se je vrnil po hudi poškodbi kolena. Več kot uro smo klepetali z njim o njegovih začetkih, bratrancu Timu Matavžu in njuni navezanosti, o tenisu, soprogi Maji in hčerki Tari, pa tudi o Mariboru in Olimpiji.

Čeprav je okreval po svoji drugi resni poškodbi kolena in je bila njegova pripravljenost daleč od optimalne, so navijači Gorice vrnitev Etiena Velikonje sprejeli odprtih rok; povsem razumljivo glede na to, da gre za otroka tega kluba, za nogometaša, ki se je v preteklosti odrekel tudi kakšni boljši ponudbi, da bi v domačem okolju napredoval in zrastel v dobrega nogometaša. Etien je na svet prijokal dan po božiču leta 1988, takrat še kot edini otrok v družini, čez pet let pa je dobil še brata Aneja.

»Prva leta sem preživel v Šempetru in dneve od jutra do večera večinoma preživljal na igrišču ob osnovni šoli, mame pa so nas zvečer hodile iskat in vlekle domov na večerjo,« se je zasmejal izkušeni napadalec. Odraščal je torej v slavnem šempetrskem okolju, ki je dalo toliko uspešnih nogometašev. Tam sta na primer svoje prve korake naredila Valter Birsa in Goran Cvijanović, Etien pa je posebej povezan s Timom Matavžem, ki je njegov bratranec, s katerim sta bila od malega kot rit in srajca. »Takrat smo bili predvsem mi mlajši veseli, da smo dobili mesto na igrišču, ko pa so starejši videli, da tudi mi obvladamo igranje nogometa, so nas z veseljem vzeli zraven,« je povedal naš sogovornik. V njegovi družini se s športom sicer nihče ni ukvarjal na takšni ravni, na kakršni zdaj igra sam. »Mama se je bolj ljubiteljsko ukvarjala z odbojko, tata pa je, če se malo pošalim, odigral eno tekmo, dal en gol in končal kariero,« se je zasmejal Etien.



Kljub temu sta ga oba že od malih nog usmerjala v najrazličnejše športne dejavnosti. V Gorici, kamor se je celotna družina preselila pri Etienovih osmih letih, se je tako preizkusil v atletiki in tenisu ter kasneje obul tudi nogometne čevlje. »Tenis sem v mlajših letih igral celo resneje kot nogomet, čeprav je bil ta zame že od nekdaj šport številka ena. Kar nekaj časa sem oba športa igral vzporedno, pri dvanajstih letih pa sem se moral odločiti in takrat je zmagal nogomet,« je povedal zgovorni Primorec, ki še danes zelo rad poprime za lopar in odigra kakšno partijo z očetom ali pa z nekdanjim trenerjem iz gimnazije, Iztokom Kavčičem. Ker je treniral tudi atletiko, je bil že od nekdaj tesno povezan s stadionom v Novi Gorici, za nameček pa je tu spoznal tudi ženo, nekdanjo uspešno troskokašico Majo Bratkič, ki pa je lani po poroki prevzela Etienov priimek. »Prvič sem jo opazil na stadionu; tam je bila s prijateljico, jaz pa sem prišel na trening. Bilo je jutro in bil sem skuštran, ko sem jo zagledal, pa sem takoj odšel v slačilnico in si popravil pričesko,« je v smehu priznal Etien. Velik del otroštva je dolgoletni član Gorice preživel skupaj s svojim bratrancem in tudi nekdanjim soigralcem Timom Matavžem, visokoraslim napadalcem Vitesseja. »V vrtcu sva bila na začetku v isti skupini, a so naju zaradi otroških neumnosti zelo hitro ločili (smeh). S Timom je tako, da se lahko le pogledava in v mislih imava isto,« je priznal Etien, ki je s Timom igral skupaj od kadetske ekipe Gorice, tudi njuna članska kariera se je v modro-belem dresu začela hkrati, nato pa sta ustvarila vsak svojo kariero.

»Tudi drug proti drugemu sva veliko igrala; to je bilo takrat, ko je on igral za Bilje in so bili to pravi derbiji. Tudi za naju, ker sva oba zelo tekmovalna (smeh),« je dodal Etien. Njuni poti sta se sicer nogometno hitro ločili, v zadnjem letu, ko sta bila oba na Nizozemskem, pa sta veliko časa preživela skupaj. Žal tudi po spletu nesrečnih okoliščin, saj se je Etien huje poškodoval in je bil Tim tisti, ki mu je veliko pomagal.

CELOTEN POGOVOR Z ETIENOM VELIKONJO SI LAHKO PREBERETE SAMO V DANAŠNJI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Galerija
Značke: etien, velikonja, gorica

Članki iz rubrike