Mobilna verzija
janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 22. marca

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

indira2 Njena.si

Kje je Indira? Njena osebnost je neprepoznavna …

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović

Nekdanji nogometaš Maribora in Olimpije ODPRL DUŠO: Tavares je moj oče, Cime je najboljši!

Drago Wernig

Bil je Alexandru Cretu, precej pred Romunom. Zadnji (članski) nogometaš pred romunskim obrambnim vezistom, ki je iz Olimpije prestopil v Maribor. Na malce drugačen način kot Cretu, prekinil je pogodbo z Ljubljančani in nato nekaj dni pozneje podpisal z vijoličastimi. Gabriel da Silva v Mariboru ni pustil velikega pečata, a kljub temu pravi, da mu je bilo v štajerski prestolnici najlepše. Navsezadnje se je po končani karieri odločil živeti v mestu ob Dravi.

In medtem ko je Marcos Tavares še vedno najpomembnejši nogometaš Maribora, je Gabriel da Silva že končal nogometno kariero. Čeprav je od svojega brazilskega prijatelja celo nekoliko mlajši – Tavares je rojen 30. marca 1984, da Silva 4. julija 1984 –, je zaradi bolečin v hrbtenici predčasno končal kariero. Toda ostal je tesno povezan z nogometom.

Brazilski vezist, ki je v Sloveniji igral za Primorje, Dravo, Olimpijo, Maribor in Nafto, je v Mariboru skupaj z mariborskim kapetanom odprl akademijo, v kateri se posveča individualnemu treniranju nogometašev, ves poudarek je na tehniki in koordinaciji. »Igral sem za precej klubov v Sloveniji, zato sem se malce naučil jezika. Zaradi zdravstvenih težav sem končal kariero, zdaj pa sem skupaj s Tavaresom odprl akademijo. Ugotovil sem, da danes v nogometu ljudje samo tečejo. Ne vidim več tistega, kar imamo mi Brazilci. Ena na ena, 'dribling', 'finta'. Tisti, ki pridejo na tekmo, bi radi to videli. Oni v tem uživajo, zanje je to, kot da bi nekdo dosegel zadetek. Takšne stvari manjkajo. Zakaj? Zaradi tehnologije. Fantje bi, namesto da bi trenirali, igrali playstation. Mi smo bili 'uličarji'. Zdaj pa tega ni več. Internet, pametni telefoni, playstation. To je vsem bolj zanimivo. Ugotovil sem, da če stvari pustimo takšne, kot so, bo čez 10 let še huje. Ne vem, kako bo z nogometom,« je z žarom v očeh razlagal da Silva.

nog-da silva 2749 dw
Drago Wernig

»V prvi slovenski ligi sem opazil, da ni dovolj tehničnega znanja. Veliko tečemo, ko pa imamo žogo, zmanjka idej. Niso krivi igralci. Včasih pozabijo to trenirati. Tehniko, sprejem, ena na ena. Ko imamo žogo, kaj delamo? Takoj podamo. Roboti. Prišli smo v čase, ko so vsi zadovoljni z natančnostjo, samo da je odstotek natančnih podaj na visoki ravni. Ravno zato sem se odločil odpreti to akademijo. V njej trenirajo otroci od četrtega leta starosti, pa tudi nekateri profesionalni nogometaši. Poleti bomo v Rušah organizirali tudi nogometni kamp, naša ideja pa je, da akademijo čez čas pripeljemo v vse slovenske regije,« je o svoji zaposlitvi po nogometni karieri še povedal da Silva.

Čeprav sva isti letnik, je Marcos moj oče
Brazilski vezist je akademijo odprl skupaj z največjo legendo Maribora Marcosom Tavaresom, s katerim ga veže prijateljska vez. »Marcos ni več moj brat, on je moj oče. (smeh) Spoznala sva se, ko je on prišel v Slovenijo. Bil je na pripravah na Hrvaškem, jaz sem igral za eno hrvaško ekipo in tam sva se prvič srečala. Ko pa sem prišel v Slovenijo, sva vzpostavila kontakt. Od takrat naprej sva družina. Vse, kar delam, ga moram vprašati. On je moj vzor, moj oče, ne glede na to, da sva isti letnik. On je bolj razmišljujoč od mene. Jaz bi včasih kaj na silo, pa me zaustavi in mi reče: 'Čakaj, Gabi, ne gre tako.' (smeh) Najini družini sta zelo povezani. Tukaj nimamo dedkov in babic, imamo samo drugi druge,« je svojega poslovnega partnerja pohvalil nekdanji vezist številnih slovenskih prvoligaških klubov. »Vedno me sprašujejo, ali je Tavares res moj letnik ...«

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V PONEDELJKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: maribor , olimpija