Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
07.08.2024 14:54:57
Deli članek:

Huawei Watch Fit 3 na testu: Eleganca in šport gresta lahko z roko v roki, to je pravi športni partner

Huawei je maja javnosti ponudil pametno uro Watch Fit 3, ki je poleg elegantnega videza ponujala tudi odlično uporabniško izkušnjo. Ne zgolj za prosti čas, ampak tudi ali pa predvsem za športno udejstvovanje. Kako se je odrezala na testu? Preizkusili smo ...

Huawei v zadnjem obdobju ne navdušuje zgolj z izjemnimi telefoni, ki se ponašajo s še boljšimi kamerami, ampak tudi ostalimi tehnološkimi napravami. Od prenosnih računalnikov, tablic in zvočnikov do nosljivih naprav. Huaweijeve slušalke so že nekaj časa močno priljubljene in ponujajo odlično kakovost, vse več pa je tudi zadovoljnih uporabnikov ročnih ur. Ena zadnjih, ki je prišla na tržišče, je Huawei Watch Fit 3. Ta je namenjena športnim navdušencem, ena njenih glavnih odlik pa je eleganten videz.

Več kot modni dodatek
Že ob prvem pogledu je jasno, da so oblikovalci dali največ poudarka na obliko, ki je tokrat bolj kvadratne oblike, 1,82 palčni AMOLED zaslon zaščiten z odpornim steklom pa vam zagotavlja odlično preglednost v vseh vremenskih pogojih. Pri športnih aktivnostih v naravi vam sonce ne bo povzročalo težav, saj zaslon dovolj močno sveti, ob vklopljeni samodejni svetlosti pa ura sama poskrbi za optimalno osvetlitev v različnih delih dneva, na takšen način pa tudi varčuje z baterijo. Pri vadbi, pa naj gre za kolesarjenje, tek, pohodništvo, fitnes oziroma kaj tretjega, ura ponuja številne podatke, kar se za takšen pripomoček tudi spodobi, najbolj pomembno pa je, da je vse skupaj zelo pregledno in lahko dostopno.

Ohišje je iz aluminija, ura tehta samo 26 gramov, ampak ker zraven seveda sodi tudi pašček, brez katerega ure ne morete nositi, je teža nekoliko višja. V mojem primeru je zraven bel silikonski pašček oziroma če bi se hoteli bolj strokovno izraziti, bi poznavalsko zapisali fluoroelastomer. Skupna teža ure tako znaša 49 gramov, kar je za takšen vadbeni pripomoček res nizka teža. Posledično vas pri nobenem športu ne bo prav nič oviral, konec koncev vas ne bo motil niti ponoči. Debelina ure znaša malo manj od enega centimetra, kar vam ob nizki teži zagotavlja udobje na vsakem koraku, zamahu, zavesljaju ali pri počitku, v višino meri 43,2, v širino pa 36,3 milimetrov.

Debelina ure znaša le 9,9 milimetra.

Pravi športni pripomoček
O udobju ne gre izgubljati besed, glede na to, da je njen glavni namen športni spremljevalec, pa je seveda glavno vprašanje, kako se obnese. Tako kot njene predhodnice ima tudi ta ura širok nabor spremljanja različnih športov in vadb. Tiste najbolj priljubljene boste našli takoj v meniju 'Vadba', za druge športe pa boste morali malo pobrskati v podmeniju, kjer med drugim najdete tudi ekipne športe, ples, avtošport in celo e-šport (!).

Pri kolesarjenju se je ura izkazala za odličen dodatek, pogrešal sem zgolj višinomer, ki ga na tej uri ni. Kar zadeva meritev srčnega utripa, hitrosti in razdalje, ni nobenih pripomb, za primerjavo sem zraven uporabil Garminov kolesarski števec s precej višjo ceno, a so bila odstopanja zanemarljiva. V kombinaciji z aplikacijo Zdravje Huawei (Health Huawei), ki jo boste za uporabo Huaweijevih nosljivih naprav tako ali tako potrebovali, lahko v telefonu preverite tudi podrobnejše podatke vaše poti, med drugim ne manjkajo grafi, na katerih lahko preverite najvišje vrednosti. Skratka zelo pregledno in dobrodošlo.

Pri pohodništvu in teku ura prav tako deluje odlično, tudi malce bolj zahtevni ne bodo razočarani, saj ponuja tudi 'prave' in zahtevnejše tekaške treninge, ki si jih lahko nastavite po lastni želji. Tudi neprestano pogledovanje v zaslon med tekom ne bo potrebno, ker vam ura za vsak pretečen kilometer posebej pove (v angleščini), kako vam gre, hkrati pa ne pozabi na najnujnejše podatke, kot so tisti o srčnem utripu, času, ki ste ga porabili za zadnji kilometer, skupen čas, povprečen čas in še in še.

Pri vsem tem velja dodati, da ji pot (švic) vašega telesa niti približno ne bo prišel do živega. Kljub luknjam v ohišju je ura primerno zaščitena, ne samo, da lahko z njo beležite rekreacijo v bazenu oziroma morju, proizvajalec zagotavlja, da je vodoodporna do 50 metrov.

Baterija kot se šika
Kaj pa baterija? Huawei si pri svojih pametnih ročnih časomerilcih zasluži same pohvale za dolgo avtonomijo baterije. Tako je bilo pri prejšnjih urah in tako je tudi pri Watch Fit 3. Vgrajeno ima 400 mAh veliko baterijo, s čimer je več kot kos vsem nalogam, ki jih odlično opravlja. Kljub nenehnemu spremljanju srčnega utripa, spanca, merjenju saturacije, povezanosti s telefonom, iz katerega prenaša sporočila oziroma obvestila iz različnih aplikacij, je ura z enim samim polnjenjem, ki je trajal približno eno uro, zdržala hvale vrednih devet dni. Aja, pa pozabil sem omeniti, da je v tem obdobju zabeležila več kot tri ure kolesarjenja in dobri dve uri hoje oziroma teka. Če bi se odpovedali temu, izklopili nekatere meritve, ki jih morda niti ne potrebujete ves čas, pa bi zagotovo zdržala dobra dva tedna.

Paščki se brez težav snamejo in po potrebi tudi zamenjajo.

Pametna ura, pametne funkcije
Kljub temu, da je ta ura namenjena športnim navdušencem, ki dajo nekaj na sebe in jim je pomemben tudi videz, pa se lahko pohvali tudi z vsemi funkcijami pametne ure. No, aplikacij, ki bi jih želeli naložiti na to napravo, ni ravno veliko, odlično pa deluje povezljivost bluetooth s telefonom. S telefonom v žepu boste brez težav lahko sprejeli klice in se prek ure pogovarjali z osebo na drugi strani, prav tako si lahko v uri nastavite priljubljene stike, jih pokličete in berete SMS, Viber, WhatsApp, Facebook Messenger sporočila itd.

Glasba in malo morje številčnic
Če med tekom ne morete brez glasbe in vas tako kot mene moti, da s seboj nosite precej bolj okoren telefon, si lahko na uro s pomočjo aplikacije Zdravje Huawei naložite do 2 gigabajta pesmi. Čeprav ima zvočnike, pesmi verjetno ne boste poslušali prek tega, ampak se boste povezali z bluetooth slušalkami in tako med tekom uživali v ritmih svoje tekaške glasbe.

Še ena prednost tovrstnih pametnih ur je, da si lahko na začetnem zaslonu nastavite številčnico po lastni želji. V Huaweijevi trgovini jih je malo morje, od plačljivih do brezplačnih, od povsem minimalističnih in preprostih do tistih s precej podatki in informacijami, kakršne imam najraje tudi sam.

Dodatki in cena
Ura ima tudi snemljiv pašček. Sistem menjave je povsem preprost, saj lahko vse skupaj zamenjate s preprostim pritiskom na gumb, ki se nahaja na zgornjem oziroma spodnjem delu hrbtišča ure. Različnih barv je kar nekaj, poleg silikonskega pa je še pašček iz najlona in tudi usnja. Ta različica je za nekaj evrov dražja, na slovenskem trgu pa 'osnovno' dobite že za 150 evrov. Veliko? Morate vedeti, da za ta denar dobite res veliko, glede na to, da je zaradi svojega videza primerna tudi za h kakšni bolj elegantni opravi, pa z nakupom ne boste zgrešili prav nič. Niti ni pomembno, katero mobilno napravo uporabljate oziroma kakšen imate operacijski sistem. Poveže se lahko z Androidom in Applovim iOS, pa seveda tudi s Huaweijevim hišnim sistemom HarmonyOS.

Galerija