Frančiškanski samostan, Kostanjevica, Nova gorica Svet24.si

Bo na Kostanjevici državni spomenik? Država bi ...

1_ana tavčar Svet24.si

Prav nič mi ni bilo na pladnju prineseno in nič ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

1715161422-dsc05674-1715161386072 Reporter.si

Janša udaril po Logarju: Ustanovili mu bodo ...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

jerca-legan Njena.si

Ste opazili Jerco Legan v seriji Skrito v raju?

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

ou
ou
0 27.03.2024 13:17:01

Priprave športnikov invalidov uspešne: Dobri odzivi

Tudi kolesarji so dobro delali in trdo trenirali.
Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite je tudi letos organizirala priprave za naše parašportnice in parašportnike, pred katerimi so v tem letu novi izzivi. Priprave so potekale v Medulinu ter okolici in v Pulju, športniki in športnice pa so bili nastanjeni v Medulinu.

Na pripravah so bili Robi Kogovšek, Leja Glojnarič, Iris Breganski, Tadej Enci, Marino Kegl, Tristan Majcenovič, Tim Žnidaršič Svenšek, Alessandro Ambrožič, Anej Doplihar, Jure Furlanič, Janez Cankar, Živa Lavrinc, Dejan Fabčič, Simon Turk in Andrej Kenda. V Istro so prišli tudi košarkarji, ki so opravili priprave pred nadaljevanjem sezone v Ligi NLB Wheel in evropskim prvenstvom. Pred vsemi športnicami in športniki so v tem koledarskem letu številni tekmovalni izzivi, tem pa bodo lažje kos tudi zaradi dobrih priprav.

»Priprave so potekale dobro, služilo nam je tudi vreme. Trenirali smo na stadionu v Pulju, ki je nov in je odličen objekt. Popoldanske treninge smo opravili v Medulinu,« je potek dela in priprav pohvalil Iztok Glojnarič, trener Leje Glojnarič. »Smo v fazi pridobivanja moči, delamo na tehniki, hitrost pa pride kasneje,« je doda Glojnarič, ki pravi, da bo Leja začela tekmovati sredi maja. Na mednarodni sceni bo pogosto prisotna v želji, da bi bila optimalno pripravljena na svetovno prvenstvo, ki bo med 12. in 21. julijem na Tajpeju. Poleg Leje bosta tja z velikimi pričakovanju odpotovala tudi Iris Breganski in Tadej Enci.

Vse na enem mestu
»Te priprave so zelo pomembne, to vsakič poudarim. V teh desetih dneh naredimo ogromno: treniramo dvakrat na dan, uglasimo opremo, testiramo novo opremo, čas je za taktično pripravo, prav tako se trudimo izboljšati fizično pripravljenost. Velik plus priprav je, vsaj s trenerskega stališča, da je vse na enem mestu: zjutraj se zbudimo, po zajtrku smo že 100 metrov proč na strelišču, ne izgubljamo časa. Priprave so namenjene tudi povezovanju ekipe, da še bolje delujemo na tekmovanju. Nenazadnje pa so priprave dobra prilika za srečevanje z drugimi športniki, da se potem prvič na srečamo na igrah oziroma tekmovanju. Če ponovim: priprave so zelo pomembne, vsakič se jih veselim in na tem mestu hvala Zvezi ŠIS-SPK,« je pomen priprav izpostavila Brina Božič, glavna trenerka paralokostrelske reprezentance, ki se pripravlja na prihajajoča tekmovanja, začenši z evropskim prvenstvom v Rimu, ki se začne 17. maja.

Tudi plavalci
»Menim, da so se mladi plavalci zelo dobro povezali med sabo, napredek pa je viden tudi pri kondiciji in moči, čemur smo namenili največ pozornosti,« pa je povedala trenerka plavanja Kristina Žagar, ki je s fanti do konca tedna naredila 12 vodnih treningov. »Kondicijske treninge smo namenili preventivi in mobilnosti, ki je za naše plavalce zelo pomembna. Nekaj popravkov je bilo tudi pri stabilnosti in moči – v želji, da gresta športni in fizični razvoj v pravo smer. So pa te priprave za te tri fante pomembne tudi zato, ker prihajajo s treh različnih koncev Slovenije, tu pa lahko trenirajo skupaj, drug drugega spodbujajo in krepijo prijateljstva,« zaključi Kristina Žagar. Športnike in športnice je na pripravah obiskal tudi Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

Košarkarji dobili tekmece na EP
Španska Malaga bo med 21. in 29. junijem gostila evropsko košarkarsko prvenstvo gluhih, kjer bo imela visoke cilje in pričakovanja tudi Slovenija. Reprezentanca, ki jo vodi selektor Jaka Hladnik, je v sredo dobila tekmece, žreb ji je namenil predtekmovalno skupino B, kjer bodo igrale še Ukrajina, Izrael, Grčija in Poljska. V predtekmovalni skupini A bodo Španija, Turčija, Litva in Italija.

To bo prvo evropsko prvenstvo po letu 2021, ko je naslov evropskega prvaka slavila Ukrajina, Rusija je bila srebrna, Izrael pa bronast. Slovenije na evropskem prvenstvu ni zaigrala.

Naša reprezentanca se je lani na svetovnem prvenstvu v Grčiji vrnila na mednarodno sceno in na svetovnem prvenstvu v Grčiji zasedla 9. mesto.

Naši košarkarji so bili leta 2004 in 2010 najboljši v Evropi. Najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu so dosegli leta 2002, ko so bili v Grčiji drugi. Dvakrat so bili srebrni tudi na olimpijadi gluhih.Robi Kogovšek rekordno v Italiji
Slepi tekač Robi Kogovšek je vnovič navdušil. Potem ko je 14. februarja v teku na 400 metrov s časom 56,36 prišel do norme za svetovno prvenstvo in B-norme za paralimpijske igre v Parizu 2024, je v soboto izvrstno tekel na mitingu svetovne serije v Italiji. Skupaj s spremljevalcem Janom Trčkom je zmagal s časom 55,94. To je nov Robijev osebni rekord, sploh prvič pa se je spustil pod mejo 56 sekund. Nad dosežkom je bil navdušen tudi trener Roman Kejžar.

»S spremljevalcem Janom Trčkom sva na 400 metrov popravila uradni osebni rekord s časom 55,94 in vnovič potrdila vrhunsko delo celotne ekipe, ki se ji iskreno zahvaljujem: obema spremljevalcema Janu Trčku in Žanu Rudolfu, trenerju Roman Kejžarju, menedžerju Igorju Erženu in športni psihologinji Leni Gabršček. Hvala tudi osebnemu sponzorju podjetju GMM proizvodnja, d. o. o., in sponzorjem Zveze ŠIS-SPK ter vsem mojim najbližjim za podporo,« je povedal Kogovšek, ki ga maja časa nastop na svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Plank do norme za SP na PI
Italijanski Jesolo je zadnje dni gostil atletski miting svetovne serije, na njem pa se je še posebej izkazal metalec diska Henrik Plank. Šentjurčan se je vrnil v tekmovalne arene po poškodbi in v metu diska z rezultatom 13,83 metra zasedel peto mesto; z izkupičkom je dosegel normo za prihajajoče svetovno prvenstvo, konec junija pa bo jasno, ali bo Henrikov dosežek dovolj za nastop na paralimpijskih igrah.

V Jesolu sta tekmovala tudi Nejc Stakne in Metoda Žnidarec. Stakne je v metu kopija zasedel četrto mesto (20,43 metra), bil je peti v metu diska (19,96 metra), v suvanju krogle pa je vrgel do 9,38 metra.

Metoda Žnidarec je bila šesta v metu diska (10,36), sedmo mesto pa je zasedla v metu kopja (7,85) in suvanju krogle (3,39).

Vabljeni k ogledu oddaje Tempo
V petek je luč sveta ogledala oddaja Tempo, oddaja o parašportu, ki jo ekskluzivno predvaja TV Slovenija 2 ter še sedem regionalnih televizijskih oddaj. Z njo želijo popularizirati parašport in k športu spodbuditi še več ljudi, da bi si tako izboljšali kvaliteto življenja.

Tudi tokrat (oddaja je že 10. po vrsti) se je ekipa potrudila in pripravila bogato vsebino. Bili smo na pripravah vrhunskih slovenskih parašportnikov v Medulinu in se pogovarjali s paralokostrelko Živo Lavrinc, ki je kot prva v naši odpravi prejela paralimpijsko vozovnico za Pariz. Pred kamero smo povabili mladega slepega tekača, ambasadorja programa Postani športnik Robija Kogovška. V pričakovanju letošnjih paralimpijskih iger v Parizu smo pogledali nazaj v slovensko paralimpijsko zgodovino, ki je bogata s kolajnami in dosežki. Prihodnji mesec pa bomo vsi držali pesti za naše odbojkarice, ki odhajajo na Kitajsko. Ta država bo gostila še zadnji kvalifikacijski turnir, kjer bo na voljo zadnja paralimpijska vozovnica. Pred odhodom na kvalifikacijski turnir smo na treningu obiskali našo žensko reprezentanco odbojke sede. Ekipa, zbrana okoli trenerja Simona Božiča, marljivo trenira in se pripravlja.

Oddaja je na voljo na spletni povezavi: www.zsis.si/oddaja-tempo/

Značke: parašport, invalidi

Članki iz rubrike