stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

(ts)
(ts)
0 22.03.2024 16:03:02

Športno poslovni spektakel v Portorožu

Katarina Srebotnik in Jelena Janković
psno
Tenis Slovenija je v Portorožu, kjer te dni poteka volilna skupščina organizacije Tennis Europe, organizirala športno-poslovno konferenco ŠPORT SPREMINJA SVET. Potekala je v Avditoriju Portorož, številni gostje pa so bili navdušeni nad izbrano druščino predavateljev in izjemnimi sporočili.

"V mednarodnem okolju so spoznali naše odlično delo in rezultate v zadnjih letih. Proračun Tenis Slovenije je osemkrat večji, uvedli smo digitalizacijo, organiziramo številne teniške turnirje, tudi letos bo v Ljubljani potekal turnir WTA Zavarovalnica Sava. Smo ambiciozni, zato smo tudi dobili priložnost organizacije volilne skupščine Tennis Europe," je med drugim za začetek dejal direktor Tenis Slovenije Gregor Krušič.

"Nelson Mandela je rekel, da lahko šport spremeni svet, šport združuje ljudi na način, kot le malokatera stvar. Besedo šport bi le zamenjal z besedo tenis. Tenis te nauči iskrenosti, nauči te tekmovati. V tenisu moraš priznati, ali je bila žoga v ali izven igrišča. Naučiš se zmagovati, a hkrati tudi izgubljati. Te veščine lahko potem uporabljaš tudi v poslu," je v podcastu Super moč, ki ga je vodila Petra Kovič, dejal predsednik Mednarodne teniške zveze David Haggerty. Na njeno vprašanje, kaj je njegova supermoč, pa je enostavno dejal: "Moraš znati poslušati. Moraš poslušati ljudi. V pogovoru s predstavniki različnih držav slišim veliko dobrih idej. Morda se ne strinjam vedno z njimi, ampak potrebno jih je poslušati. Če poslušaš lahko sprejmeš dobre odločitve. Slovenija je mlada in majhna država, ki že vrsto let dosega vrhunske rezultate. In to ne mislim samo na tenis, Slovenija ima izjemne športnike v zelo različnih športih. Je vzor mnogim državam. V športu je potrebna strast in to strast sem opazil tudi pri ljudeh v Tenis Sloveniji."

Dr. Blaž Golob je govoril o predvidevanju, brez katerega ni dobrega načrtovanja, o pomembnosti podatkovne analitike v športu pa sta razpravljala dr. Miha Mlakar, nekdanji selektor slovenske moške teniške reprezentance, ter Matjaž Kopitar, dolgoletni slovenski hokejski selektor. Mlakar, sicer doktor znanosti, ki se ukvarja z algoritmi in umetno inteligenco, je predstavil podatke, kako pomembna je na primer telesna višina pri tenisu, zakaj teniški igralci predvsem drugi servis običajno igrajo na forehand tekmeca, kako skrajšana žoga postaja vedno pomembnejši element teniške igre in da košarkarski igralci v ligi NBA zdaj tretjino metov vržejo izza polkroga za tri točke, medtem, ko so jih pred dvajsetimi leti zgolj 13 odstotkov. Zelo zanimivi so bili tudi odgovori Matjaža Kopitarja, ki je priznal, da ni pristaš prevelike uporabe statističnih podatkov, saj je hokej vendarle moštvena igra, v kateri so zelo pomembni občutek za igro, fokus in sposobnosti posameznika, hkrati pa je povedal, da se zaveda pomembnosti tehnologije predvsem pri mlajših igralcih. "Tudi moj sin je že med starejšimi igralci, zato ima po mojem mnenju pravo ravnotežje med tehnologijo in naravnimi danostmi," je dodal Matjaž Kopitar.

Gledalce je s svojo iskrenostjo in sproščenostjo navdušila nekdanja prva igralka na svetu Srbkinja Jelena Janković. V Portorožu je bila na voljo tudi medijem, pred katere ni stopila že nekaj let. "Uživam v vlogi mame, življenje se vrti okoli triletne hčerke," je ponosno dejala Jankovićeva, ki je razkrila nekaj skrivnosti športnega uspeha: "Poraženci odnehajo, zmagovalci se borijo. Samozavest je lahko izgubiti, zelo težko pa jo je povrniti. Zato potrebuješ veliko treninga in zmage so najboljši recept za samozavest. Športnikom svetujem naj vlagajo v svoje telo in naj se obkrožijo z najboljšimi ljudmi. Take pa spoznaš šele, ko si na dnu, saj v trenutkih slave vsi želijo biti tvoji prijatelji."

Na panelu Fundacije Novaka Đokovića, ki sodeluje s Tenis Slovenijo, so sodelovali nekdanji predsednik Slovenije Borut Pahor, NBA prvak Rašo Nesterović, najtrofejnejša slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik ter dr. Uroš Perko, specialist psihoterapije na področju duševnega zdravja športnikov in različnih zasvojenosti.

Pogovor je tekel tudi o starših bodočih športnikov. Nesterović, oče petih otrok, je povedal, da pri zdajšnji mladini pogreša več discipline in spoštovanja hierarhije. "Trener mora biti na vrhu, enako kot trenerja pa je treba spoštovati soigralce in tekmece. Internet in socialna omrežja niso v pomoč mladim. Nekoč si razmišljal samo o treningu in tekmah, zdaj pa mladi poznajo vse igralce, koliko ti zaslužijo, kakšne dosežke imajo in pozabljajo, da uspeh pride šele po trdih in dolgotrajnih treningih." Ob tem je poudaril in prosil vse starše naj svojih neizživetih ambicij ali sanj je skušajo uresničiti preko svojih otrok: "Otrokom je treba pustiti svobodo. Naj sami izberejo šport in cilje, starši pa smo tukaj, da jih podpiramo in vzgajamo v prave osebnosti in športnike."

Katarina Srebotnik je povedala, da je treba poslušati svoje telo in glavo, saj je mnogokrat manj treninga boljše kot pretiravanje. "Predvsem pa se je treba zavedati, da v športu ni bližnjic," je poudarila Katarina.

Borut Pahor je priznal, da si življenja brez športa ne zna predstavljati. Zanj je šport orodje sprostitve in čas za razmislek. "Dobro je biti fit, zato vsak prost trenutek namenim športu. Tudi ko sem bil na najvišjih položajih, sem vedno našel čas za sprostitev oziroma fizično aktivnost," je dejal Pahor.

Za konec pa je s svojim nastopom prisotne navdušila srebrna olimpijka iz Pekinga, nekdanja plavalka Sara Isaković. Sara je performance psihologinja, ki je diplomirala na univerzi Berkley iz psihologije (poudarek na nevropsihologiji), nato je je v San Diegu (National University) z odliko opravila še magisterij iz psihologije uspešnosti. Povedala je, da je velika oboževalka tenisa, nato pa v nekaj točkah nanizala zanjo osnovne značilnosti šampionov. "Veliko otrok sanja o uspehu v športu. A sanje je treba spraviti v realne okvire oziroma cilje. Treningi so naporni in monotoni, zato morajo biti igrivi in zabavni, predvsem pa vidim, da trenerji in športniki na splošno premalo pozornosti posvečajo mentalni pripravi. Glava je ključ do uspeha, zato je treba enako telo trenirati tudi zbranost," je poudarila Sara Isaković.

Vse prisotne je v imenu države pozdravil generalni sekretar ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport dr. Mitja Blaganje. Ajša Vodnik iz AmCham Slovenija je spregovorila o Luki Dončiću in njegovem vplivu v ZDA, razpravljala pa je tudi o tem, kaj se lahko evropski šport nauči od ameriškega in obratno.

Predsednik Afriške teniške zveze, Jean-Claude Talon je predstavil trenutno stanje na afriškem kontinentu, ki ima ogromen trg in s tem veliko možnost nadaljnjega razvoja. Daniel-Sacha Fradkoff, član upravnega odbora v različnih entitetah s področja finančne industrije in ustanovitelj agencije EDGE, pa je govoril o različnih možnostih športnikov z različnih kontinentov sveta ter o razlikah med moškim in ženskim tenisom. Damjan Kralj, izvršni direktor BTC, je predstavil pomembnost sponzorstva v podjetju BTC, spregovoril pa je tudi o vrednotah in kako pomembno je sponzorirati šport od samih začetkov, ko v določenem športu še ni uspehov, kot je v primeru BTC in ženskih smučarskih skokih. Priznana znanstvenica dr.

Lučka Kajfež Bogataj je spregovorila o vplivu športa na okolje. Pogovor o inovacijah v slovenskem športu je vodil nekdanji teniški igralec Aljaž Bedene, ki je s svojimi izkušnjami predstavil svoj pogled na dve inovaciji, ki sta bili izpostavljeni v zanimivem pogovoru. Prisoten je bil namreč lastnik podjetja Duol, Dušan Olaj, ki je predstavil inovacije v športni infrastrukturi, njegovo podjetje je namreč eno najboljših na svetu v izgradnji napihljivih hal.

Toni Ulčar pa je predstavil svojo teniško inovacijo. To je teniški robot, ki simulira igro teniškega igralca. V pogovoru je sodeloval tudi Rok Vodopivec iz Spirit Slovenija, ki je pohvalil slovenska izvozna podjetja in uspešne slovenske športnike. Spirit Slovenija je sicer prva vstopna točka tujih podjetij ob prihodu v Slovenijo. Šesturna konferenca je navdušila vse prisotne, vsi so domov odšli obogateni z novimi izkušnjami, ki jih bodo zdaj lahko uporabili v zasebnem in poslovnem življenju. Ali kot je zaključila Sara Isaković: Če želite doseči uspeh, se najprej počutite vredne uspeha!

Galerija

Članki iz rubrike