stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Ekipa SN
Ekipa SN
1 09.11.2023 10:59:43

Kaj se dogaja z Areno Sport? Bo ta vikend spet ugasnila? Tukaj je pojasnilo, tu so podrobnosti ...

Profimedia
Bliža se nov športni konec tedna, med nogometnimi in nasploh športnimi navdušenci pa se na eni strani še ni pomirila jeza preteklega vikenda, na drugi strani pa naraščata negotovost in skrb glede prihajajočega. Razlog? Mrk slike, komentarja ali kar obojega skupaj, ki ga je doživela televizija z največ prenosi mednarodnih športnih dogodkov na Slovenskem in ki je bil za nameček še nadgradnja podobnega mrka izpred nekaj tednov. Krožilo je ogromno vprašanj, kaj se dogaja in ali gre za kaj kompleksnejšega ter trajnejšega, zato smo za vas in nas poiskali odgovore.

Družbena omrežja so gorela, telefoni so zvonili, športnim navdušencem, ki jim te stvari seveda pomenijo ogromno in so morda celo najbolj zvesti ter v naslonjač prikovani televizijski gledalci med vsemi, se je mešalo. Tako rekoč karkoli so v kar dolgem obdobju preteklega konca tedna poskušali gledati v neposrednem prenosu na televiziji Arena Sport pri »njenih« operaterjih Telekomu Slovenije, T2 ali A1, jim ni dalo tistega, kar so pričakovali in za kar navsezadnje redno plačujejo. V najslabšem primeru je – kot temu pogosto rečemo – slika preprosto zmrznila in se v vseh pogledih ni premaknila nikamor, nesrečnega kolega Tineta Zupana je v vlogi komentatorja doletel prenos, v katerem je s prekinjajočim glasom zvenel kot slab robot v kakšnem poceni filmu.

Sledili so drugi polčas taiste tekme in nadaljnji prenosi z živo sliko, a brez komentatorja. »Še vedno bolje brez komentatorja kot s tistim prej,« so komentirali gledalci na spletu, in četudi je to ob poplavi resnično skromnih komentatorjev mogoče razumeti na dva načina, so v Zupanovem primeru stvari kristalno jasne. Izrazito svetlo točko nogometnega nabora reporterjev na programih te televizije bi zagotovo z veseljem poslušal vsakdo – če bi le vse skupaj zvenelo vsaj približno normalno. Ker takega zvoka ni bilo mogoče vzpostaviti, pa je bilo resnično bolje, da smo bili povsem brez komentiranja – bolje, a seveda še vedno nesprejemljivo. Še toliko bolj, ker je – kot že rečeno – šlo ne samo za ponovitev, temveč celo za stopnjevanje težav, ki so se na podoben način Areni zgodile le nekaj tednov prej – tudi takrat na konec tedna in tudi takrat v času najbolj pomembnih tekem, najbolj pomembnih prenosov. Razočarani gledalci so to dodatno poudarjali, še večji pomen dogajanju pa daje dejstvo, da je vprašanje športnih prenosov na sončni strani Alp izjemno pereče.

Najprej strela, nato voda
Kot smo pisali že večkrat in kot že gostovo veste, je Slovenija žrtev srbskih ekonomsko-političnih spletk, zaradi katerih nihče na področju nekdanje Jugoslavije ne more pri istem operaterju spremljati obeh glavnih konkurentov – Arene in Sportkluba. Mreži programov sta v lasti srbskih političnih sovražnikov, se po tej »logiki« izključujeta, vse skupaj pa se prenaša tudi v Slovenijo. Če je bilo to v času prejšnje slovenske vlade še nekako logično in smo vse skupaj imeli za neizbežno, je v tem trenutku težko razumeti tako Sportklub kot aktualno vlado, ki ne naredita več za to, da bi se zadeve za dobro gledalcev uredile. Dodatno pa je zato razburila Arena, ki si je v zadnjih letih z ogromno srbskega državnega denarja s plačilom brutalnih cen pridobila ogromno prenosov najmočnejših nogometnih lig stare celine, nato pa kar dva konca tedna v mesecu dni svoje odjemalce pustila na suhem.



Jeza je zato razumljiva, razumejo jo tudi pri slovenskem delu te televizije in poudarjajo, da imajo gledalci prav ter da jih njihove težave ne zanimajo ter jih ne bi smele zadevati. A jih seveda vseeno želijo pojasniti, za kar smo jih v svojem in vašem imenu poprosili. »Ni skrivnost, da imamo tako kot konkurenčna Sportklub in Šport TV svojo režijo in nasploh tehniko v Beogradu, kjer je pred nekaj tedni zaradi udara strele med neurjem prišlo do izpada. Posledični izklop strežnikov je onemogočil prenose tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, kar pa se je razmeroma hitro uredilo,« nam je povedal Luka Štucin, urednik slovenske Arene Sport. In nadaljeval: »Tudi da bi se izognili podobnim dogodkom, pa praktično od tedaj poteka selitev tehnike na še eno lokacijo – da bi tako imeli še eno rezervno linijo, ki ne bi potekala iz Beograda in bi izničila možnosti za take dogodke. Ravno med temi premiki pa je pretekli konec tedna na lokaciji Sava Centra v Beogradu prišlo do zalitja, ki je bil posledica hudega naliva in je usodno zmočil del opreme. To pa je bil razlog tega obsežnejšega izpada preteklega konca tedna.«

Brez takih dogodkov gledalci ne bodo občutili del
»Poskušali smo rešiti, kar se je rešiti dalo, a tudi ko smo stvar zagnali nazaj, se vse potrebno ni postavilo v doglednem času. Komentatorji so bili pripravljeni, a kot smo videli na primeru Zupanovega prenosa, so bile prekinitve prehude, zato je bilo za nekaj prenosov bolje, da so se odvili samo z mednarodnim tonom,« še pojasnjuje Štucin, ki seveda razume vprašanje, kako je mogoče, da sta se oba dogodka zgodila ravno na konec tedna in s tem odnesla številne derbije ter nasploh najbolj pomembne, najbolj izpostavljene prenose. »Seveda smo dobili vprašanja, zakaj nismo premikov opreme in kablov opravljali na kak dan med tednom, a gre za dolgotrajen proces, ki pač poteka vsak dan. Vem, kako je videti, a lahko zagotovim, da je šlo za klasičen primer Murphyja in da se je po njegovih zakonih vse zgodilo na vikend z vsemi športnimi vrhunci, ne pa na kakšen miren četrtek. Dela potekajo že več kot tri tedne in še niso končana oziroma bi morala trajati še enkrat toliko, žal pa je do zapletov prišlo ravno na tak dan,« se urednik sklicuje na omenjenega moža, ki je dejal, da bo šlo ob takih dogodkih narobe vse, kar v tistem trenutku lahko gre.

Hkrati pa – glede na to, da dela še niso zaključena – slovenske gledalce pomirja: »Brez tovrstnih dogodkov bi ne glede na nadaljevanje del moralo vse naprej potekati normalno in gledalci tega ne bi smeli občutiti. Niti malo. Šlo je za naključje in verjamem, da bo pri tem ostalo.« Ali bo res tako, boste seveda najbolje videli sami. Štucin pa na svojem položaju nima informacij, ali so operaterji dobili kakšne zahteve glede povrnitve dela naročnine ljudem, ki so svojega ponudnika in vse z njim povezano izbrali v prvi vrsti zaradi Arene in zaradi njenih športnih prenosov, oziroma ali se bodo operaterji v želji potolažiti svoje stranke v tej smeri zganili sami. Kar bi bilo glede na razmere na trgu in napetosti na tem področju gotovo prav.

Članki iz rubrike